ezoterizm, asıl gerçeklerin yalnızca anlayabilecek yetenek ve bilgide olanlara bildirilebileceği görüşü üzerine temellenen bir öğreti sistemidir.
ezoterizm özünde, bilgi ve görgülerin kapalı bir topluluk içinde ve aşamalı olarak verildiği bir çalışma ve öğreti sistemi olarak tanımlanabilir. .
ezoterik sıfatının tanımı gereği, bir öğreti sistemi olarak ezoterizmin üç temel özelliği vardır:
* öğretiyi alacak kişilerin özenle seçilmelerinden sonra, "inisiyasyon" yöntemiyle topluluğa kabul edilip yine aynı yöntemle ilerletilmeleri;
* öğretilerin, inisiyasyon yöntemi uyarınca bir dereceler silsilesi içinde verilmesi;
* öğretilerin kapsamında öncelikle simgelerin, allegorilerin ve özdeyişlerin kullanılmasıyla, bireye kendi gerçeklerini bulma yolunun açılması.
ezoterik öğreti sisteminin doğusu, insanoğlunun doğa yasaları üzerinde düşünmeye koyulması ve doğanın ve evrenin gerçeklerini arayıp bulmaya başlaması kadar eskidir. ulaşılan gerçekleri, insanların büyük çoğunlugu ya anlayamamış, ya tepkiyle karşılamış, ya da bunları kendi çıkarları için kötüye kullanmaya kalkışmışlardır. bu durum, gerçeklerin araştırılıp doğruların aktarılmasında, kapalılığın insanlar ve insanlık için daha yararlı sonuçlar sağlayacağı düşüncesini yaratmış ve böylece ezoterizm ortaya çıkmıştır. ezoterizmde, herkese duyurulması sakıncalı görülen bilgilerin, yalnızca belirli bir kültür düzeyine erişen kişilerce anlaşılabileceği gerekçesi kapalılığı, zorunlu kılmıştır. bu anlamda aristoteles öğretisi de ezoterik sayılmalıdır; aristoteles sabahları seçkin öğrencilerine ders verirken, akşamları halka ders verirmiş ve öğrettikleri de ayrı ayrı bilgilermiş.
ezoterizm uygulayan toplulukların büyük çoğunluğu, ulaştıkları gerçeklere ilişkin bilgi ve bulgulardan yalnızca kendi üyelerinin yararlanmalarını öngörmez; kendi dışlarındaki toplumu ve tüm insanlığı da gözetirler. ne var ki, yeterince uyumlu bir ortam sağlanmadıkça, gerçeklerin gelişigüzel bir biçimde ortaya dökülmemesini ve saklı tutulmasını yararlı ve hatta gerekli bulurlar. bu yaklaşımın doğal sonucu olarak, gerçeklerin topluluk dışına yayılması, insanlığa maledilmesi geçikebilir.
ezoterizmin kapalılık gerekçesi hermesçiliğin su sözleri ile daha iyi anlaşilabilir : "her us büyük gerçekleri kavrayamaz. çoğunluk ya aptal, ya kötüdür. aptalsalar, gerçek karşısında akıllarını büsbütün yitirirler. kötüyseler, bu gerçeği kötüye kullanarak, büsbütün kötülük ederler. gerçeği gizlemekten başka yol yoktur. bulmak, bilmek, susmak gerek...". benzer bir yaklaşımı seyh bedreddin de de bulmak olanaklıdır : "her bilgi kendi mertebesinde haktır. gerçekler halka daha işin başında söylenirse, ya yollarını saptırırlar, ya da gerçeği söyleyeni suçlarlar. halk ve hak, orta bir yolla ve ayrı ayrı gözetilerek birbirine alıştırılabilir. ama herhalde halk, hak ve hakikate alıştırılmalıdır..."
ezoterizmin işlevi, bazılarınca bilinen bir takım gerçeklerin, bilemeyenlere aktarılmasından ibaret değildir. ezoterizmin işlevleri arasında, topluluk üyeleri arasında uyumlu bir iletişim sağlamak olgusu da vardır. bu iletişim sayesinde, bilgileri geliştirmek, derinleştirmek, yenilemek, genişletmek ve olgunlaştırmak için olumlu bir yapı sağlanır.
ezoterizmin temel kuralı gereği, bilgiler yalnızca yeterli düzeyde anlayış yeteneği olan ve bu yolda ilerleme özelliği gösterebilen kişilere aktarılmalıdır. ezoterik sistemde çalışan bir topluluğa katılan kişiye bilgilerin tümü bir anda yüklenmez, kişi belli düzeylerde sınanarak daha ileriye gitme yeteneğinin olup olmadığı anlaşılmalıdır. özellikle dinsel ve töresel nitelikte olan bilgiler açık ve belirgin bir kesinlikle verilmemeli, böylece öğretiyi alacak kişilerin kendilerine öğretilenleri putlaştırmaları önlenmelidir. ezoterik sistem içinde bilgileri öğrenmeye başlayan kişi, yalnızca kendisi için öğrenmekle yetinmemeli, bilgilerini birleştirip olgunlaştırarak başkalarına da yararlı olmaya çalışmalıdır.
ezoterizmi benimseyen topluluklar, kendilerine özgü bir çalışma yöntemi ve öğretisi olan, üyesi olmayan kişileri çalışmalarına almadığı gibi, öğretilerini kendi üyelerinden başkasına açmayan örgütlenmelerdir. bir ezoterik topluluğun bu özelliği, onun bir "gizli örgüt" olmasını gerektirmez. zira ezoterik bir topluluğun ya da kurumun varlığı, amaçları, ilkeleri, üyelerinin kimler olduğu, çalışmalarının nerede yapıldığı, nasıl çalıştığı herkesçe bilinebilir. bir ezoterik topluluğun gizli olarak nitelendirilebilecek tek yönü, üyelerinin kendi aralarında yaptıkları toplantı ve çalışmaların içeriğidir.
ezoterizm
mistik ve metafizik olan gizli ogretiler.
(bkz: tasavvuf)
(bkz: kabala)
batinilik(anadoludaki ve ortadogudaki adidir),sakli olan gizli bir mabette ogretilen kozmik ogretilerdir.
insanligin inis ve cikis yasasi vardir.mu ve atlantis donemi altin cag olarak nitelendirilir.yani butun bilgilerin insanlara apacik sunuldigu donemdir.
sonra sirasiyla gumus(aztek,inka,maya,misir,yunan uygarliklari)...dinler tarihinin baslamasiyla demir caga girilmistir.musa peygamber ile baslayan bu cagda artik bilgiler acik degil,tamamen sembolik bir dile burundurulerek peygamberlere vahiy mekanizmasiyla(parapsikoloji-ruhsal irtibat medyomlugu)indirilmistir.
insanlik kiyamet ile (bilgisel suurlanma)altin cag yeniden baslayacaktir.
insanligin inis ve cikis yasasi vardir.mu ve atlantis donemi altin cag olarak nitelendirilir.yani butun bilgilerin insanlara apacik sunuldigu donemdir.
sonra sirasiyla gumus(aztek,inka,maya,misir,yunan uygarliklari)...dinler tarihinin baslamasiyla demir caga girilmistir.musa peygamber ile baslayan bu cagda artik bilgiler acik degil,tamamen sembolik bir dile burundurulerek peygamberlere vahiy mekanizmasiyla(parapsikoloji-ruhsal irtibat medyomlugu)indirilmistir.
insanlik kiyamet ile (bilgisel suurlanma)altin cag yeniden baslayacaktir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?