26 ekim 2006 günkü birgün gazetesinde ibrahim kaboğlu tarafından kaleme alınan hangi soykırım başlıklı yazının bu konuda öğretici olduğu düşünülerek aşağıya alınmıştır.
hangi soykırım? 25/10/06
" istanbuldan gelen koca profesör, ermeni soykırımı için, bu bir ayrıntıdır diyor". bir meslektaş, öğrencilerine, amfide, bu şekilde çarpıtıcı bir beyanda bulunduğu zaman, inkâr yasağı öngören bir yasa olmasa da, "cadı kazanı" kurulmuş demektir (2004, limoges). gelelim yasaya:
"1915 ermeni soykırımını tanıma" yasasının (29.oı.oı) yapım tekniğine aykırı olduğu ve yerindesizliği, fransa hukukçularınca da kabul ediliyordu. 13 ekimde ulusal mecliste oylanan yasa önerisi, ikinci bir madde ile ilk yasayı tamamlıyor: 1915 ermeni soykırımının varlığını, basın yasasının 23. maddesinde belirtilen araçlarla inkâr edenler, aynı yasanın 24. maddesine göre cezalandırılır. bu madde ise, 8.8.1945 tarihli "uluslararası askeri mahkeme statüsünün 6. maddesinin tanımlamış olduğu şekliyle insanlığa karşı suçların varlığını yadsıyanlar ... cezalandırılacaktır" diyor. 6. maddenin c paragrafı ise, "insanlığa karşı suçlar"ı geniş bir yelpazeye yayıyor. fakat bu maddede "soykırım", sözcük olarak geçmiyor.
12.01.1951de yürürlüğe giren, bm soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması sözleşmesi (9.12.1948) ise, geniş bir soykırım tanımı yapıyor (m.2).
kısacası, meclisin oyladığı metin, yasa yapma ve hukuk tekniği bakımından boşluk ve zorlamalar yönüyle sakat. hatta, ermenilerle yakın bağlarına karşın, fransanın bu konuda düzenleme yapması, yetki açısından da tartışma götürür. yine, böyle bir yasanın "kamu yararı" ereği ciddi bir biçimde sorgulanabilir.
bu olumsuzluklar ışığında, ifade özgürlüğünü yaptırıma bağlayan bu düzenlemenin, avrupa yaptırım testinden geçirilmesi önerilmektedir. bu mümkün, gerekli de. ancak, bu yolu denerken ihtiyatlı olmalı, iki nedenle: "insanlığa karşı bir suçu inkâr"ın, "tarihsel bir gerçeği çarpıtma" (revizyonizm) anlamında yorumlanma ihtimali yok değil. öte yandan, soykırım sözleşmesini hazırlayan organ olarak, bm yolunu şu ya da bu şekilde açma zemini de oluşabilir.
peki ne yapmalı? eğer konu tartışma platformuna çekilebilirse, "aynaya bakma" yolu açılabilir. araştırma ve bilim özgürlüğünün hedefi belli: "tarihi özgürleştirmek" (e. aydın, cumhuriyet hafta sonu, 2i.ıo.o6). aksi halde, tarihi "yasa ile noktalayan" (fr.) ve "korku ile bastıran" (tr.) yaklaşımlar arasındaki çelişki aşılamaz.
özgürlük tezi, uluslararası hukuk yollarının işletilmesi için de önemli. çünkü orada, kanaatler değil, belgeler ve olgular esas alınır. bu nedenle, tarafların görmek istediğini değil, "olanı ortaya koyma"ya çaba göstermeli. ancak böyle bir çaba, "günah çizelgesi"ni uzatırsa, geriye, bu topraklarda yaşanan acıların paylaşımı kalıyor. böyle bir paylaşım, günahlar hanesinde payı bulunan başka bir ülkenin "yasaklayıcı bir yasayla dolaşması"na seyirci kalmaya yeğ tutulmalı. osmanlıyı olumsuz miras olarak görmemiz, "acıyı paylaşma"mızı; lozan antlaşması ise, "korkudan arınma"mızı kolaylaştırabilir. bu tanıma yolu, dışa karşı da etkili bir silah olarak kullanılabilir.
"tartışma ve araştırma özgürlüğü" tezinde inandırıcılık, bu bağlamda "mutfağı temizle-mek"le doğru orantılı. zira, 2006 türkiyesinde sanık sandalyesine oturmak için, ifade özgürlüğünün sınırlarını zorlamak değil, farklı düşünce ve görüşte olmak yeterli. ön sorun şu: ermeni sorununa varmadan, ülke sorunlarını ne ölçüde tartışabiliyoruz? eğer perdeyi kaldırabilirsek, özeleştiri yetisi ve nesnel yaklaşım yeteneği üzerine inandırıcı olabiliriz.
gösterilen tepkiye gelince; "öl, söz verme; öl, sözünden dönme!" sözü uyarınca, ya yapamayacağınızı söylemeyeceksiniz ya da söylediğinizi yapacaksınız. yoksa, gülünç duruma düşürürsünüz kendinizi, tıpkı şimdi olduğu gibi. şu örnek ise hepsine bedel: başbakanlıktan mütercimli bir heyet, iki ay kadar önce, fransa insan hakları ulusal danışma komisyonuna gidiyor. "biz de aynen sizinki gibi bir insan hakları birimi oluşturacağız, tüzüğünüzü aynen uygulamaya koyacak şekilde" diyor. kendilerine mevcudu ima ediliyor; ama hiç oralı olunmuyor. kısacası, canına kıyılan kurulun ankarada cenaze namazı kılınmadan, benzeri için paristen vaftiz isteniyor...
ankara eğer, 2005 gerçeğini 1 yıl sonra paris kapısında "inkâr"a kalkışırsa, 1915 olaylarını 91 yıl sonra anlatmada nasıl inandırıcı olabilir? kuşkusuz, türkiye ankaradan ibaret değil, fransa da paristen...
ne var ki, birinde henüz kimse hapse konmamış, öbüründe ise yasa yürürlüğe girmemiş olsa da, aynı görüşü paylaşmayanlar için, sanık sandalyeleri eksilmeyeceğe; "cadı kazanları" ise artacağa benziyor. bu durumda, 1915teki olaylara bakıştaki tezattık, yerini "düşünce soykırımı" (!) ortak paydasına bırakmıyor mu? hatta, bazen mağdurları bile aynı değil mi?
ermeni soykırımı vardır diyen hapse girsin
ermeni soykırımı yoktur diyen hapse girsin demek kadar gerici ve faşizan bir öneridir.
(bkz: ermeni soykırımı vardır diyenlere bilgi sözlük airlines biletleri bedava)
(bkz: bu fırsat kaçmaz)
(bkz: bu fırsat kaçmaz)
misilleme yapacaz diye olayın bokunun çıkartılmasından başka bir işe yaramaz.zira fransa hükümetinin böyle bir yasayı yürürlüğe koyması hodri meydan demekten başka bir şey değildir zannımca.ermeni soykırımı hala iddiadan öteye geçememiştir,geçemeyecektir de.bu yüzden "siz yaparsınız da biz yapamaz mıyız" mantalitesiyle hareket etmeye lüzum yoktur.
uygulansa dahi işe yaramayacak söylem.ermeni soykırımı olduğunu iddia eden insanlara, türkiye suçunu ört bas etmeye çalışıyo demeleri için fırsat verilmiş olur sadece-ki zaten böyle bir şey yapılmaz.insanların düşünceleri bastırılarak değiştirilemez.ayrıca böyle eylemler toplum içinde karışıklık çıkmasından başka işe yaramaz.
(bkz: ermeni soykırımı vardır diyenin soyu kurusun)
(bkz: ermeni soykırımı vardır diyenin boyu posu devrilsin)
(bkz: boyu posu devrilesiceler)
(bkz: ermeni soykırımı vardır diyenin soyu kurusun)
(bkz: ermeni soykırımı vardır diyenin boyu posu devrilsin)
(bkz: boyu posu devrilesiceler)
konu hakkinda sanirsam en anlamli yorumu en atesli soykirim taraftari hrant dink yapmistir:
bu tasari yasalassin, ben, inanmadigim halde, fransaya gider, soykirim yoktur! derim.
helal olsun hrant dinke.
bu tasari yasalassin, ben, inanmadigim halde, fransaya gider, soykirim yoktur! derim.
helal olsun hrant dinke.
benim daha güzel bir önerim var; soykırım diyeni sikelim.
edit : ironiden anlamayan nesli de sikelim..
not : ben böyle değildim, çevrem kötüydü.
edit : ironiden anlamayan nesli de sikelim..
not : ben böyle değildim, çevrem kötüydü.
fransa bu kararla ülkesinde düşünce özgürlüğü olmadığını göstermiştir. en büyük darbeyi bize değil kendine vurmuştur. o yüzden lüzum yoktur böyle şeylere.
takdir ve tasvip etmem boyle bir davranisi/karari.
ayrica bunlarida #377561.
ayrica bunlarida #377561.
hey gidi sakallı bu günleri görseydin bu sakalları boşuna ağırtmışız, sınıf mücadelesinden bahsediyorduk biz ama bak yine kapitalistler sınıfları kandırıp işi şövenizme dökmüşler derdin...
(bkz: ermeni sensin soykırım da sana girsin)
(bkz: soy sensin kırım da sana girsin)
(bkz: ermeni soykırımı sensin ab ye kafam girsin)
(bkz: soy sensin kırım da sana girsin)
(bkz: ermeni soykırımı sensin ab ye kafam girsin)
hatta taksim meydanında asalım anasını satayım, akılları başlarına gelsin.. laf eden olursa da ama "önce onlar başlattı" diye boku fransaya atarız.. "çocuk musunuz siz, ne biçim savunma bu?" diyeni de linç ederiz olur biter..
olmasin girmesin bu sozu soylemek ile fransiz ve ermeni hukumeti ve vatandaslarindan turkiyenin korktugunu ve bir onlem icin set koydugu ortaya cikar oysaki her sey masada ortaya cikar ancak ve ancak boyle gereksiz yasalar la tc tarihi kirletilir ve buna da izin verilemez.
keşke fransada tam tersi birşey olduğu gibi türkiyedede böyle bir yasa çıkar dedigim bişiy sadece çünkü biz fransadan daha özgür bir ülkeyiz dimi bu nasıl özgürlükse.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?