ergenekon operasyonu

lamekan
kimse araştırır mı bilmem ama ergenekon ismi son 60 yıldan beri vardır bu ülkede. vaktiyle, türkiye’de sol ve aydınlıkçı hareketleri bastırmak üzere kurulmuş sözüm ona “komünizmle mücadele dernekleri”nin aksiyoner para militer gruplarının adı idi ergenekon. yani gladio’nun tükiye kolu idi. devletin içindeki derin devlet olarak faaliyet gösterirdi ve emirlerini nato ve amerika’dan alırdı. bir çok ünlü isim vardı bu örgütün içinde. mesela zamanın erzurum müftüsü fettullah gülen, komünizmle mücadele derneklerinin doğu şubesi idi. yani ergenekonun içinde idi. susurlukçular, tekikçiler v.b

devleti yönlendiren güçlerin sola karşı tetikçisi idi ergenekon. ama doksanlardaki kendi içindeki bölünme ile dinciler ile milliyetçi gruplar ayrıldı. örneğin fettullah gülen kolu, tüm emniyet içinde güçlü bir şekilde örgütlendi. milli eğitimi ele geçirdi. yargıya sızdı. iktidar bile oldular. bugün devlet içindeki ve özellikle eminyetteki en güçlü örgütlenme fettullah gülen örğütlenmesidir. ama ergenekonun bu kolu ile kimse ilgilenmez.

ikinci kol ise, mafya ilişkileri ile birlikte gelişen güç idi. bu gücü de uzun yıllar devlet besledi, ta ki dinciler devlette tek hakim olup bu kolu yok etmek isteyinceye kadar. işte savaş burada çıktı. yani güç dengelerinde ve rant savaşımındaki büyük kavga.

ergenekon kavgası, fettullah gülen ekibi ile onun dışında kalan sözde milliyetçi yasadışı grupların mücadelesidir. ama her ne olursa olsun her iki gücünde ağa babası amerikadır ve her ikiside sola karşı örgütlenmedir.

peki yaşanan tutuklanmalar. savcılar elbette görevini yapacaktır. bu kapsamda herkes sorgulanabilir, bilgilerine başvurulabilir. ama bunu bir hınç mekanizmasına dönüştürmek isteyen dinci ergenekonculara da dikkat etmelidir.

bu son tutuklama ve ifade alma alma yöntemindeki gibi fettullah ekibi laikliğe duyarlı atatürkçü kesimin önde gelenlerini ergenekon gibi silahlı çetelerin içine sokmaya çalışıp zayıflamatmak, toplum içinde küçük düşürmek isteyecektir. içeri alınanlarından bazıları birkaç gün içinde bırakılacaklardır. ama şu mesaj verilmeye çalışılmıştır: bu ülke de asayiş bizden sorulur. biz istediğimizi istediğimiz biçimde yaparız. herkes ayağını denk alsın.

ergenekonun dinci kanadı, diğerini yok ederken arada ulusalcı, kemalist öğelerin gerçek temsilcilerini de götürerek o alanı da zayıflatmak istemektedirler. ömürleri boyunca ergenekona karşı mücadele vermiş bir yazarı gece yarısı almanın başka açıklaması olamaz.

devletin içinde olduğu söylenen örgütlenmenin soruşturmasında şu ana kadar hiçbir devlet görevlisine uzanmamış olması da bir o kadar traji-komiktir. şu ana kadar görünen devletin içinde gizli bir örgüt kuran ve hiçbiri devlet görevlisi olmayan kişilerdir. devletin içindeki kolları olmayan devlet içindeki gizli güçler.

bu içeri almalar o kadar önemli değildir. savcı aldığı ifadeler ışığında soruşturma yapmaktadır. şık olmasa da, herkesi sorgulama hakkına sahiptir. ama ergenekonun asıl büyük kolu olan fettullah gülen’e kadar uzanacak mıdır? asıl merak konusu budur.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol