entelektuel surgün marjinal yabancı

wily blake
orjinal adı ’representations of the intellectual: the 1993 reith lectures’ olan edward said eseri.

ayrinti yayinlari’ndan çıkan kitap türkçeye ’entelektüel: sürgün, marjinal, yabancı’ adı ile tuncay birkan tarafından çevrilmiş.

bir çok kişi tarafından refere edilen bir eser olmasına rağmen said’in entelektüel tanımı yaparken kendisini merkeze aldığı hatta kitabın tamamen kendisinin konumunu yüceltmek adına yazıldığı(amaç bu olmasa da sonucun bu olduğu) ile ilgili eleştiriler de yok değildir.


arka kapak:

düşünceyle arası zaten hiçbir zaman hoş olmamış bu topraklarda, son zamanlarda, düşünceyi ve onu cisimleştiren entelektüeli ’terörize eden’, doğrudan doğruya ’vatan hainliği’ ile damgalayacak kadar pervasızlaşan bir zihniyet iyice egemenliğini kurmuş durumda. milliyetçi ve dinsel fanatizm, kendisinden başkasına düşüncesini ifade etme bir yana, yaşama hakkı bile tanımıyor. bu toprakları ’sevme hakkı’nı kendi tekeline almak istiyor.

batı’nın islam anlayışının iki yüzlü önyargılarına karşı koymasıyla ünlendiği halde, salman rushdie’nin ifade özgürlüğü sonuna kadar savunarak gerçek bir entelektüel tavrı sergileyen edward said’in bu önemli kitabının türkiye bağlamında son derece ayrıştırıcı bir yere hizmet etmeyi reddedişiyle, sonra da milliyeti, dini ve geleneğiyle arasına koyduğu mesafe ile tanımlıyor.’artık kişinin evindeyken, kendini evinde hissetmemesi bir ahlâk meselesidir, diyen adorno’yu yankılayarak entelektüeli metaforik bir sürgün, bir evsizlik konumuna yerleştiriyor. sürgün içinde yaşadığı toplumun (ve hatta dünyanın yerlilerinden olmamayı, orada hep tedirgin, rahatsız ve başkalarını da rahatsız eden bir yabancı olmayı içeren bir konum ona göre. ama geçmişinin, dilinin, miliyetinin sunduğu ucuz kesinliklerin ötesine geçip evrensellik idealinde ısrar eden entelektüel, hep marjinal kalmayı bir yoksunluk olarak değil, bir özgürlük, bir kesif süreci olarak yaşar.

entelektüel, eskiden olduğu gibi, toplumda bir uzlaşma oluşturacak genel simgeleri yaratan biri değil; bu simgeleri sorgulayan, kutsal sayılan gelenek ve değerlerin ikiyüzlüğünü, ırkçılığını, cinsiyetçiliğini teşhir eden; hiçbir fikir ayrılığına tahammülleri olmayan kutsal metin gardiyanlarıyla mücadeleden çekinmeyen kişidir. profesyonelleşmenin baskısı giderek artarken, amatör kalarak kamusal alanda yoksullar, yok sayılanlar, güçsüzler adına kendi görüşünü ve tavrını temsil etmekte ısrar eden bireydir entelektüel. hiçbir kahramana ve siyasi hiçbir tanrıya inanmaz.
düşünceden korkanların bu kitapla hiçbir ilişkisi yoktur!


http://www.ayrintiyayinlari.com.tr/ince62.htm

http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=aoq00m6m3e0e47yhtowo


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol