plastinasyon

proserpina
plastinasyon, vücudu eğitim ve öğretim amaçlı olarak korumak üzere tasarlanmış görece basit bir işlemdir. plastinasyon da basit bir kavramdır:

tahnit etme ve anatomik diseksiyon :
sürecin ilk adımı, atardamarlardan formalin pompalayarak çürümenin durdurulmasını kapsar. formalin tüm bakterileri öldürür ve dokunun çürümesini durdurur. diseksiyon araçları kullanarak ayrı anatomik yapıları hazırlamak üzere deri, yağ ve bağ dokuları çıkarılır
vücut yağı ve suyun çıkarılması
ilk adımda vücut suyu ve çözülebilir yağlar, bir çözücü banyosuna (örneğin bir aseton banyosu) koyarak vücuttan çözülür.

zorlu emdirme :
bu ikinci değişim süreci plastinasyonun merkez adımıdır. zorlu emdirme sırasında reaktif bir polimer, örneğin silikon kauçuk, asetonun yerini alır. bunu yapmak için örnek bir polimer çözeltisine batırılır ve vakum tankına konur. vakum, örnekten asetonu çıkarır ve polimerin her bir hücreye işlemesine yardımcı olur.

konumlandırma :
vakum emdirmenin ardından vücut istendiği gibi konumlandırılır. her bir anatomik yapı olması gerektiği gibi hizalanır ve teller, iğneler, pensler ve köpük bloklar yardımıyla sabitlenir.

kürleme (sertleştirme) :
son adımda, örnek sertleştirilir. bu, kullanılan polimere bağlı olarak gaz, ışık veya ısı ile yapılır. bütün bir vücudun diseksiyonu ve plastinasyonu yaklaşık 1.500 çalışma saati gerektirir ve normalde tamamlaması yaklaşık bir yıl alır.

kaynak:http://www.bodyworlds-istanbul.com/
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol