karaisalı

independence
karaisalı ilçesi adana’nın kuzeyinde, 47 km uzaklıktadır. ilçenin büyük bir bölümü dağlık ve ormanlık araziden oluşmaktadır. halk tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşmaktadır. ilçe sınırları içinde çatalan barajı ve nergizlik barajı bulunmaktadır.ilçenin içersinde bulunan mercimek dağında petrol de çıkarılmaktadır. ilçenin çatalan ve salbaş olmak üzere iki beldesi, 70 köyü olup yüzölçümü 1517 km² ve denizden yüksekliği 250 metredir. ilçe 2006 yılında merkeze bağlanmıştır.


tarihi [değiştir]tarihi roma dönemine kadar uzanan kentin o dönemdeki adı midilli’dir ve nüfusunun 60-70.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. türkler anadolu’ya geldikten sonra şehrin ismi bir dönem çeceli olarak geçmiştir. kentte yaşayanlar yüreğir, bozdoğan, kerimoğulları, sırkıntıoğulları ve menemencioğulları soyundandır. kentin ismi de ramazanoğulları’ndan kara isa bey’e atfen verilmiştir.

1481-1496 yılları arasında bölgede memlük sultanı kayt hüküm sürmüş, yavuz sultan selim’in memlüklüler’i yenmesinden sonrada ramazanoğulları’na teslim edilmiştir.

çeceli yani karaisalı 1835 yılında kaza olmuştur. kesin olmamakla beraber ilk kaza merkezinin bugünkü hacılı köyü olduğu söylenir. ilçe kurtuluş savaşı yıllarında işgale uğramamış ve işgalden kaçanların toplandığı stratejik bir merkez görevi üstlenmiştir. o yıllarda jandarma yüzbaşı ali ratıp bey (tekelioğlu sinan takma adıyla bilinir) bizzat mustafa kemal paşa’nın özel emriyle batı kilikya denilen bölgenin kurtarılması amacıyla görevlendirilmiş ve üstteğmen mustafa besim ile birlikte kuzeyden bugünkü aladağ ilçesi büyüksofulu köyü üzerinde önce hacılı köyü ve sonra da 1 nisan 1920’de karaisalı’ya gelerek milli mücadeleyi çukurova’da başlatmıştır.


nüfus [değiştir]ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 35122’dir. bunun 6883’si ilçe merkezinde, 28239’i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. ilçenin en büyük köyü çakallı köyüdür.

ilçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 2 belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/karaisal%c4%b1
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol