marmaray

benduruyorumsebagitti
"dlh genel müdürlüğü, bir gazetede ’’marmaray’da durdurma kararı’’ başlığıyla çıkan habere ilişkin açıklama yapmış.

istanbul 4 numaralı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunun 28 ağustos 2008 tarih ve 2306 sayılı kararında, kurul izni ile devam eden arkeolojik kazılar hariç imar kanunu uyarınca gerekli ruhsat ve izinler alınmadan herhangi bir inşa faaliyetinde bulunulamayacağının ifade edildiği ancak kurulun 16 nisan 2008 tarih ve 2063 sayılı kararında ise bir bölümü tarihi yarımadadan geçen marmaray projesi’ne ilişkin, tünel kazılarının istanbul arkeoloji müzeleri müdürlüğü denetiminde yapılmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

’’2.11.1985 tarih, 18916 sayılı resmi gazete’de yayımlanan ve 19.08.2008 tarih, 26972 sayılı resmi gazete’de yayımlanan değişiklikle adı değiştirilen ’planlı alanlar tip imar yönetmeliği’nin kamuya ait yapı ve tesislere dair 59. maddesinde ’kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak kara yolu, demir yolu, tünel, köprü, menfez, baraj, hidroelektrik santrali, sulama ve su taşıma hatları, enerji nakil hatları, boru hatları, (doğal gaz boru hatları ve benzeri) silo, rafineri gibi enerji sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma hizmetleri ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı niteliğinde olan kontrol kulübesi, trafo, eşanjör, elavatör, konveyör gibi yapılar, inşaat ruhsatına tabi değildir. bu tür yapı ve tesislerin inşasına başlanacağının ilgili yatırımcı kamu kurum ve kuruluşu tarafından mülkiyete ilişkin bilgiyle birlikte yazılı olarak ilgili idareye bildirilmesi gerekir’ denmiştir.

marmaray projesi bir demir yolu ulaşım projesi olup, istasyon binalarının haricindeki tünel havalandırma yapısı, köprü gibi yapılar için ruhsat alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. ayrıca, proje kapsamında yedikule bölgesinde bir istasyon inşa edilmeyecektir. istasyon yapılacak diğer alanlarda istasyon binalarının inşaatları henüz başlatılmamıştır. tasarımları biten istasyon binaları için 1.5.2008 tarih, 3401 sayılı yazımız ile üsküdar belediye başkanlığına, 3.9.2008 tarih, 6655 sayılı yazımız ile eminönü belediye başkanlığına ruhsat başvurusunda bulunulmuştur.’’

açıklamada, proje güzergahı ve yapılacak yapılarla ilgili tüm bilgilerin 29.04.2006 tarih, 223 sayı, 4.3.2006 tarih, 3495 ve 3511 sayılı yazılarla ilçe belediye başkanlıklarına iletilerek proje güzergahındaki yapı yaklaşım sınırlarının 1/1000 ölçekli imar planlarına işlenmesinin sağlandığı kaydedildi.

100 metre uzunluğundaki tünel açma makinesinin montajının yapılarak yedikule tcdd arazisinde açılan 100 metrelik tünel içerisinde bekletildiği belirtilen açıklamada, ’’tünel güzergahı üzerindeki binaların etkilenme derecesi ve alınacak tedbirler belirlenerek, uygulanacak önlemler hayata geçirilinceye kadar tünel açma çalışmaları başlatılmayacaktır. tünel üzerinde yer alan ve haberde konu edilen binaların etkileşimi belirlenip, gerekli önlemler alındıktan sonra (kamulaştırma, mail-i inhidam kararı olanların yıkımı, lüzum görülen binaların desteklenmesi, geçici tahliye gibi) tünel kazı çalışmalarına tekrar başlanacaktır’’ denildi.

açıklamada, geçici tahliye konusunda il idaresi kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda geçici tahliye yapılabilmesi için fatih kaymakamlığının 28.02.2008 tarih, 593 sayılı yazısı ile tebligat yapma yetkisinin kaymakamlıktan alındığı ve şartlar hazır olduğunda ilgili mülki idarenin bilgisi dahilinde işlemin kademeli olarak başlatılacağı kaydedildi."

yani: (bkz: durmak yok yola devam)

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol