porphyria cutanea tarda

stella
bir kan hastalığı.
anlatılsın:

bilim, vampirler veya kurt adamlar gibi şeylerin olmadığını söyler --- söylemez mi? efsanenin örtüsünün arkasına göz atmak için şimdi bizimle gel. gerçekler düşündüğünden daha ürkütücü olabilir.

neil osterweil
michael smith, md tarafından yeniden gözden geçirilmiştir.

"cadılardan ve hayaletlerden ve uzun leggety yaratıklardan, ve geceleri öldürmeye giden şeylerden, iyi lord bizi kurtar!," diye yalvarır, eski bir iskoç duası. korku, aydınlanmamış akıl üzerinde güçlü bir dikkat çekmeye sahip olabilir, fakat cadı ve hayalet efsanelerinin sıkıcı eski gerçeklik içinde temellenmiş olabileceğini öne süren hayal kırıklığına uğramış deliller vardır.

örneğin, bram stoker’ın drakula karakterinin şu tanımlamasını göz önünde bulunduralım:

"kaşları çok iriydi, hemen hemen burnunun üzerinde buluşuyordu, ve kendi bolluğundan kıvrıldığı gözüken gür saçları ile. ağız … durağandı, alışılmışın dışındaki keskin beyaz dişleri ile, daha doğrusu merhametsiz gözüküyordu; bunlar onun yaşlarındaki bir insanda hayrete düşürücü canlılık gösteren olağanüstü kırmızlığa sahip dudaklarının üzerinde çıkıntı yapmıştı … genel etki garip bir solgunluktu. "

kimi araştırıcılar, kana susamış kont’un fiziksel özelliklerinin nadiren ama çok gerçek bir hastalık tarafından sağlanabileceğini söylüyorlar. bu hastalık “porphyria cutanea tarda (pct)”. pct, anormal pigmentlerde sonuçlanan genetik rahatsızlığın en yaygın şeklidir. ve vücudunuzun hangi parçası bu pigmentlere ihtiyaç duyar? kanınız, elbette – özellikle hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıyıcı parçaları.

pct ‘li insanlar, solan ve ışığa maruz kaldıklarında lekeler ve kabarmalar geliştiren deriye sahipler. hastalığın daha şiddetli şekillerine sahip hastalarda, yüzlerinde ve ellerinde aşırı kıl gelişimi (drakula’nın avuç içlerinin ortasına kadar kılları vardı), dişeti yozlaşması (dişleri çıkıntılı veya büyük gözükmesine sebep olan), ve beyin düzensizlikleri gözükebilir. sarımsak (vampirler için zehir) içersinde bulunanları da içeren bazı kimyasallar, hastaların semptomlarını daha kötü yapabilir. bazen pct’li kişi yeterli kırmızı kan hücresine sahip değildir – ve sürekli kan nakline gerek duyar.

bitki genetikçisi crispin b. taylor, bitki hücresi dergisinde şöyle yazmıştı: "bu belirtiler, hastalık yönetim stratejileri, ve davranışları açıkça, tipik olarak vampirler ve kurtadamlar ile benzeşen özellikleri hatırlatır, ve genellikle böyle yaratıkların folklorik söylentileri, gerçekte, pct’den etkilenmiş bahtsız bireylerin ıstırabı üzerinde temellenebileceği farz edilmiştir."

kaynak:http://www.geocities.com/vampyrizm/
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol