hollanda

ankakusu
türkiye ile egitim konusunda zitlasan ülke. hollanda’dan türkiye’ye giden biri 2 sinif geriden, türkiye’den hollanda’ya giden biri de 2 sinif geriden basliyormus.

bunun hakli sebepleri yok degildir. çunkü hollanda’da okula normalde 4 yasinda baslaniyor. bildigim kadariyla türkiye’de bu böyle degil. bunun disinda, matematikten örnek vermem gerekirse, hollanda’da lise’de verilen matematiki türkiye’de orta okul’da verilmekteymis. dolayisiyla iki tarafinda hakli yönleri mevcut.

bunun disinda hollanda’daki lise sisteminin farkli olmasi da bazi anlasmazliklara yol açiyor. söyle ki; hollanda’da ögrencinin kapasitesine göre farkli farkli lise egitimi veriliyor.

bu egitimleri 4’e ayirmak mümkün. en yüksek egitim olan vwo(gymnasium, atheneum) ile liseden mezun olduktan sonra sinavsiz üniversiteye girebilmektesiniz.

ikinci derecede olan havo’dan ise ister vwo’ya isterseniz hbo’ya geçebilirsiniz. hbo’un türkçe karsiligi yüksek okul olsa da, türkiye’de denk bir egitimi yoktur. yüksel okul ve üniversite arasi bir seydir. hbo’a 2 sene gittikten sonra üniversiteye yine geçis yapilabilinmektedir. dileyen hbo’daki egitimini tamamlar isterse sonra yine üniversiteye gider.

bir sonraki lise egitim düzeyinde, lise egitiminden sonra ister lisede havo, isterseniz mbo yapabilirsiniz. mbo meslek okulu gibi bir seydir. 2 sene mbo’dan sonra hbo, ondan sonra da yine dilerseniz sinavsiz üniversiteye girebilirsiniz.

fakat üniversitede istedigin bölümü okumak için yapmaniz gereken tek sey lise’deyken egitim profilini dogru seçmektir. bu profiller sunlardir; kültür ve kamu, ekonomi ve kamu, doga ve saglik ile doga ve teknik.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol