sırac i munir

azade
sirac-ı münir, peygamber efendimize kuran-ı kerim’de edilen hitaplardan biridir.

sirac kelimesi, ışığı kendisinden olan bir cismi ifade etmekte ve kur’an’da güneş anlamında, kullanılmaktadır. "biz gökte alev alev yanan/ışığı kendinden olan bir güneş yarattık." (nebe’ suresi:13) mealindeki ayet bunu göstermektedir.


münir kelimesi ise, ışığını dışarıdan alan bir cismi ifade etmekte ve kur’an’da ay için kullanılmaktadır. "biz göklerde bir sirac/lamba/güneş ve aydınlatıcı bir ay (kamer-i münir) yarattık."(furkan suresi:61) mealindeki ayet bunu göstermektedir.

hz. muhammed için siracen münira tabirinin kullanılması, burada hem güneş hem de ay’a yapılan bir benzetmenin göstergesidir. ayette bu benzetmenin varlığını gösteren işaretleri şöyle sıralayabiliriz:


hz. muhammed(a.s.) nübüvvet cihetiyle bir ay gibidir. vahyin ışığını şems-i ezelîden/veya kur’an güneşinden alıyor. risalet cihetiyle bir güneş gibidir. güneşin kendisinde bulunan ışığını her taraf saçtığı gibi, o da "konuşan, yaşayan bir kur’an olarak" kendisinde bulunan hidayet ışığını tüm insanlığa saçmıştır. ayette geçen sirac-ı münir kavramı bu iki hususa ışık tutmaktadır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol