fidel castro

isimsizkahraman
bir çok kişiye göre che ile kavgalı ayrıldığı söylenen kişidir.ama bu bilgi yanlışın önde gidenidir.çünkü

che’nin yazılarından bir kısmı alıntılıyorum (alınteriyle)

"ben, bir latin-amerika ülkeleri yurtseveriyim. ne zaman gerekse, hiç kimseden hiçbir şey istemeden, hiçbir şey talep etmeden, kimseyi kullanmadan herhangi bir latin-amerika ülkesinin kurtuluşu için hayatımı veririm. ve bu, yalnızca, şu anda kurula hitap eden kişinin düşünce tarzı değildir, bu tüm küba halkının düşünce tarzıdır. tüm küba halkı yalnızca latin-amerika’da değil, dünyanın herhangi bir yerinde bir haksızlık yapılsa, onu kendi içinde hisseder. jose marti’nin muhteşem sözünü burada aktarabiliri: “her gerçek insan, başkasının yanağına vurulan her tokadı kendi yanağında hissetmelidir"

yani che o zamanlar rahat ulaşabileceği yerlerde her ezilenin yanında olurum diyerek enternasyonelist eğilimini göstermiştir.

işte sorun burada çıkar çoğu kişi der ki"fidel burnu kalkık ve küba milliyetçisi biriydi."

değildi!!!

düşünsenize,o zamana kadar ölmekten beter edilmiş bir halkınız var.amerikalılar tek geçiminiz olan şeker tarlalarınızı yakıyorlar ve size ambargo uyguluyorlar.o döneme kadar ki yönetimden dolayı fuhuş gibi berbat geçim kaynakları doğmuş halkın ahlak ve mutluluk seviyesi tabana inmiş.

"heh devrimi yaptık şimdi sıra bolivya’da" diye gidebilir miydiniz?fidel de gitmedi.sosyalist sistemi küba’ya sindirtmek için orada kaldı.şu günlerde de hugo chavez gibi insanların yetişmesinin en büyük nedenlerinden biri fidel’in küba’da kalıp sosyalizmi yerleştirmesi ve che’nin bolivya’ya giderek enternasyonali göstermesidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol