dini karalamaya çalışan insanlar

schumi
şimdi bu başlığı tanımlamak için üç ara başlık kullanmak durumundayız:
1)din
2)dini karalamaya çalışan insanlar
3)dini karalayarak ellerine ne geçeceği

1)din; genelde olağanüstü, kutsal ve ahlaki öğeler taşıyan, insanlara kendisine uyması halinde dünyada veya başka bir alemde artılar vadeden inançlar bütününe verilen isim veya tanımdır. dogmadır. bununla birlikte şahsen fikirlerinin bir çoğunu tasvip etmediğim ancak bir kısmını da takdir ettiğim, üstad kabul ettiğim murat belge şöyle diyor: "insanlar herhangi bir inancı öyle bir biçimde benimser ki, bunun dini inançtan hiçbir farkı olmaz" misal ülkemizde kemalizm bazı gruplarca öylesine benimsenmiş ve tabulaştırılmış ki bunun dini inançtan bir farkı yok gibidir. bu da dogma haline gelmiştir. daha geniş düşünecek olursak buna inançlar bağlamından bakmamız gerekir. çünkü gördüğümüz üzere sadece dini inançlar dogma değildir, felsefi ve ideolojik inançlar da bazı çevrelerce dogma olarak önümüze sunuluyor. hasılı bu ara başlıkta din kelimesinin yerine daha geniş olan inanç kelimesini kullanmak istiyorum. nedenini daha sonra farkedeceksiniz.

2)dini karalamaya çalışan insanlar... başlıkta bu insanların herhangi bir dini değil tüm dinleri karaladıkları belirtildiği için iki seçenek çıkıyor karşımızı:
a-dinlere inanıp da dini karalayanlar
b-dinsiz olup da dini karalayanlar

a-dinlere inanıp dini karalamak tarafımca pek mümkün gözükmüyor. dinlere inanıp sorgulamak/eleştirmek olabilir, yeri geldiğinde olmalıdır da ancak eleştirmek yerine karalamak olursa bu da zaten dine ne veya nasıl şekilde inandığını gösterir karalayan bireyin.
b- dinsiz olup da dini karalayanlar: bu tür insanlar herhangi bir dine mensup olmadıkları için kendilerine göre dini yerden yere vurmakta serbesttirler. çünkü "sen neye inanıyosun" şeklinde bir soru yönelttiğinizde bu şahıslara onlar "ben hiç bir dine inanmıyorum" cevabı vereceklerdir. mesela bir budist islam’ı karalasa, ona karşı sen de budizmdeki çelişkileri bulur gösterirsin. fakat ateist bir adam hiç bir şeye inanmıyor, yani suçlanmayı karşı suçlama ile savuşturma şansınız yok bu durumda. (bu yazılandan embesilce sen suçlandığında hemen karşı tarafı mı suçlarsın düşüncesi çıkmasın, herhangi bir tartışmada üstünlük kurabilmeniz için gerekli olan materyaller bunlar) evet, işte bu yüzden yukarıdaki din tanımını genişleterek inanç olarak belirttim. ateizm bir din midir? evet dinse zaten problem yok. hayır, değilse nihayetinde bu da bir inançtır ve bir dini inançla aynı kefeye konulması elzemdir.

3)dini karalayan insanların ellerine ne geçer? bu klasik ben özgürüm, hiçbir inanç benim özgürlüğüme engel olamaz, ben tanrı bile tanımayacak kadar özgürlüğü hissediyorum, ben kendi hayatımın yaratıcısıyım, vb.. düşüncelerini herkese göstererek kendisinin ne kadar özgür olduğunu, dine inanan insanların ne kadar ebleh ve aptal insanlar olduğunu dolayısıyla kendisinin aşmış bir zekaya sahip olduğunu herkese duyurma ihtiyacını gidermesidir.

garip bir şey vardır. gerçekten ilgintir. hiç bir müslüman, hiç bir dinsizi ayıplamaz, hor görmez. amma velakin bizim ’özgür’ insanımız islam’a bok atar durur. senin attığın bokla kirlenecek islam’a bu kadar insan inanır mıydı sanıyor bu şahıslar bilinmez.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol