arthur schopenhauer

angelus
alman irrasyonalist düşünür.

schopenhauer felsefe tarihinin en ilginç ve çarpıcı düşünürlerinden biridir. karamsar ve kinik bir düşünce sistematiği geliştirmiş, ilk derinlemesine akıl eleştirisi geliştiren düşünürlerden biri olmuştur.

nietzsche üzerinde büyük etkisi olduğu bilinir. nietzsche kadar öne çıkmamış olmasına rağmen, kendine özgülüğü ve düşünce yapısının çarpıcılığı ile felsefe tarihinde yerini alır. schopenhauer, tuhaf bir şekilde tedirgin edici bir filozof olarak kendini gösterir. "istenç ve tasarım olarak dünya" ve "aşkın metafiziği" gibi yapıtlarıyla tanınır.

felsefesinin ilkesel bir kavramı irade kavramıdır. dünyanın özü ve gerçekliği irade iken, fenomenlerden oluşan dünya, tasarımdan başka bir şey değildir. irade schopenhauer felsefesinde kendini bir zorunluluk olarak gösterir, ki onun düşüncesindeki kötümserliğin ve karamsarlığın kaynağı da esas olarak budur. insan, tamamen kurtulamayacak olsa da istencin/iradenin emrine boyun eğerek acı ve kederden kısmen kurtulabilir. bu noktada schopenhauer’in düşüncelerinin belirli ölçüde doğu felsefelerine yakınlaştığı söylenebilir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol