hz. isa

su hayat bitsede gitsek
hz.isa, (m.ö. 8 ila 2 - m.s. 29 ila 36). doğum ve ölüm tarihleri ile ilgili olarak kimi tarihçiler ve araştırmacılar farklı görüşler belirtirler. "nasıra’lı isa" (jesus of nazareth) olarak da bilinir. hristiyanlık’taki temel figürdür. türkçe’de kullanılan adı arapça kökenlidir. anadolu’da sözcüğün "ese" ve "esi" biçiminde kullanıldığı da görülür. hristiyanlara ve müslümanlara göre isa, mesih’tir. teolojide kullanılan, isa’nın yaşamına dair ana kaynaklar yeni ahit’teki dört kanonik incil’dir (matta, markos, luka ve yuhanna). genel kabule göre bunlar i. yüzyılda yazılmışlardır.
tarihçilerin ve incil konusunda araştırma yapan din alimlerinin bir çoğu, isa’nın galile’li bir öğretmen olduğu, şifa dağıttığı, vaftizci yahya tarafından vaftiz edildiği, "halkı isyana teşvik etmek" suçuyla, yahudiye valisi romalı pontius pilate’nin emri ile kudüs’te çarmıha gerildiği konusunda hemfikirdir. buna rağmen az sayıda tarihçi ve araştırmacı, isa’nın gerçek bir şahsiyet olduğu konusunda şüphecidirler. dini metinlerde ve incil’de sıkça bahsinin geçmesini, tarihi belgelerde ismine rastlanmayışını, mitolojik bir karakter olabileceğine yorarlar.
hristiyanlık dışında isa’nın önemli bir figür olarak kabul edildiği bir diğer din de islam’dır. islam dinine göre isa, mesih, peygamber ve resuldür. peygamberlere gösterilen saygı ifadesi ile hz. isa olarak anılır. islam’a göre isa allah tarafından bildirilmiştir (al-i imran suresi). fakat, müslümanlar isa’nın çarmıha gerilmesini ve isa’nın tanrılığını benimsemez, kabul etmezler.isa, museviliğe göre "sahte peygamber"dir. bununla beraber modern yahudilerin bir kısmı isa’nın aziz veya peygamber olabileceğini ancak kesinlikle mesih olmadığını düşünürler.
gosterdigi mucizelerden bazıları.öluyu diriltmek/kor bir adamı ıyılestırmek/babasız bakıre bir kadından dogmak/besikte iken konusmak tır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol