emek sineması

le petit prince
taksim’de film izleyeceksem mutlaka gittiğim emek sineması, beyoğlu’nun en eski sinemalarından biridir.

yeşilçam sokak’taki tam 78 yıllık bu sinema, tarihi kimliği, barok ve rococo bezeli duvarları, 875 kişilik ihtişamlı salonu, görkemli perdesi ve yılların kokusu içine sinmiş yüksek duvarları diğer sinemalardan ayrılıyor.

son yirmi yıldır ’istanbul film festivali’ne ev sahipliği yapan sinema, serüvenine 1924 yılında ’melek’ adıyla başlamış. perdenin her iki yanında yer alan, art nouveau tarzı melek figürlerinden ismini alan sinemanın ilk sahipleri, o dönem ipek ve sümer sinemalarının da sahipleri olan, a. saltiel ile h. artidi imiş. daha sonra emekli sandığı’na geçen sinemayı 1958 yılına kadar ipekçi kardeşler işletmiş. bu tarihte emekli sandığı, sinemanın işletmeciliğini de alarak adını ’emek’ olarak değiştirmiş. 1969 yılında turgut demirağ’a geçen sinemanın işletmesini 1975 yılından beri ismet kurtuluş ve süreyya kurtuluş yapıyor.

1993 yılında ciddi bir restorasyondan geçen sinema, son olarak 2000 yılında koltuklarını, ses düzenini yenileyerek, yeni açılan modern sinemalarla yarışacak bir teknolojiye kavuşmuş. sahne ve tavanı süsleyen yaldızlı barok süslemeler, dolby digital ses düzeni ile birleşmiş durumda.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol