yoğurt

walide sultan
evde yogurt yapimi; cok basit ama biraz dikkat isteyen bir ugrastir. "kendi yogurdunu kendin yap" slogani cagrisimiyla, asagida sunacagimiz sekilde, dileyen her kisi tarafindan imalati soz konusudur;
bir lt. hesabiyla temiz bir tencereye alinan sut kaynama noktasina gelinceye kadar beklenir. bundan sonra ocak kisilarak sutun yaklasik 250gr.nin daha tencereden ucup yok olmasi beklenir. sut hizasi dortte bir azaldigina kani olununca, iki cay kasigi eski yogurt, bir kahve fincanina tenceredeki sutten azicik ilave edilerek karistirilir, buna maya diyoruz. bu mayayi, saklamak istedigimiz ve sarabilecegimiz buyuklukte bir ortunun uzerine aldigimiz kaptaki sutun icine hafif karistirmak suretiyle birakiriz.yalniz mayayi koymadan once kaptaki sutun 40-45 derece civarina dusmesi gerekmektedir. evde sicaklik olcer bir alet bulunmazsa anadoluda kadinlarimizin "sut, serce parmagi icine daldirildiginda parmagi hafif ignelemelidir" anlayisina uygun olarak pratik bir cozum de uygulanabilir. kapagin altina, temiz bir kumas yada kagit havlu tarzi bir pecete sikica ortulur kapak bunun uzerine oturtulur ki terleme yapmasin. bunun uzerine de kabi oturttugumuz ortu tum kabi saracak sekilde dolanir. 4-5 saat ortalama 37 derece sicaklikta bu sekilde bekletilir. acilan yogurt kabi bir iki saat yogurt sicakligi 5 derecenin altina dusecek sekilde serin bir yere alinip bekletilir. daha sonra sogutucudaki yerini alir. afiyet olsun.

bu kadar detayli anlatildi diye, kimse urkmesin bir kere denendikten sonra artik cocuk oyuncagi kadar basittir. ve kendi urettigin bu kutsal yiyecegi yemek kadar, bunu baskalarina- bakin ben yogurt yaptim. diye sunmak kadar, su sicak yaz gunlerinde baska bir keyif olabilemez.

dip not:tam 22 cesit hastaligin mikroplarini oldurecek kadar sifali bir gidadir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol