patron

walide sultan
neden se bu kelime, ne maksatla gecerse gecsin tek bir patron modeli belirmektedir, bilgicin gozunde.
universite yillarindan sonra; es, dost, ahbap yardimiyla girdigi , hic hayalleri ve dusunceleri dogrultusunda bir is olmadigi halde, bir yerden baslamak lazim jargonuna yenik duserek, basladigi ilk istir. patron denilen sahis calisilan sirkette, uc ay icinde bir defa bile ortalikta gorunmeyen sahistir ayni zamanda.
bilgic, patronu orada kendisinden daha evvel calismaya baslamis diger elemanlarin ona olan saygisindan degil de korkusundan, sanki o oradaymis gibi fisir fisir konusmalarindan. caya birden fazla atacaklari sekeri, evden tasimalarindan. bir dakika gec kalsalar bile, aksama kadar ’ya patron, bunu duyduy sa isten atilacaklari’ stresinde calismalarindan. surekli gelecek ay kesilmek uzere, elemanlarin avans cekmek ricalarindan, maaslarinin surekli boylarina kisa gelmesinden.
iste bunun gibi benzer nedenlerden, hic gormedigi halde
patronu sekil ve sima olarak gormek talihsizligine de kavusmustur.
cunku isleri nasil ve nereden idare ettigi cok bilinmeyenli bir denklem olmasina ragmen, tam sirketin girisinde, telefon oparatoru sekreterin masasinin arkasinda dorde iki bucuk boyutlarinda bir fotografi vardir. bununla ben burdayim demek ister gibidir adeta. cizgili bir yesil takim elbise, pacalar dar ve coraplar beyaz ayakkabilar zuhtu sarisi bilgic hic unutmuyor, kiravat gevsek birakilmis, cunku ense musade etmemis demek ki dogru durmasini ve sari kiravatin uzerinde kirmizi kelebekler. iste isyerinde her sabah sizi karsilayan bir canavar profili; uc ay, doksan gun eder, tanrim gencken daha sabirliymisim diye dusundugum andir. kesinlikle japonya’da oldugu gibi ise baslamadan once onbes dakika dovulmesi yumruklanmasi ve tekmelenmesi gereken patron profillerinden biriydi o portre.
ve isten ayrilirken, biraz bilge tarzi takilan yasli veznedarin soyledikleri hayat yolunu cizmistir bilgicin;
- neden ayriliyorsun evladim?
+ sevmedim patronu, bir gun gelecegi tutar buraya da, canlisiyla karsilasirim diye korkuyorum. sebep budur.
- belki haklisin ama daha cok toysun. karsilasacagin digerlerinin de yuzde doksani, seklen olmasa da icerik olarak bunun aynisi olacaklardir. iyi sanslar.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol