ismail cem

firambogaz
ismail cem, 1940’da istanbul’da doğdu. 1959’da istanbul robert koleji’nden mezun olan cem, 1963’te lozan üniversitesi hukuk fakültesi’ni bitirdi. cem, paris siyasal bilgiler enstitüsü’nde siyaset sosyolojisi dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1963 yılından itibaren çeşitli gazetelerde yazı işleri ve genel yayın müdürlüğü yapan cem, 1971 - 1974 yılları arasında türkiye gazeteciler sendikası istanbul şubesi başkanlığı görevini yürüttü. 15 şubat 1974’te trt genel müdürlüğü’ne atanan cem, bu görevini 17 mayıs 1975’e kadar sürdürdü. özellikle televizyonun gelişmesine önemli katkılarda bulunan cem’in genel müdürlüğü sırasında, haftada 20 saat olan yayın 50 saate yükseldi. buna göre 10 milyon olan televizyon izleyici sayısı 20 milyona çıktı.

12 nisan 1975 seçimlerinden sonra iktidara gelen demirel başkanlığındaki "milliyetçi cephe" hükümeti’nin yaptığı ilk değişikliklerden biri 16 mayıs 1975’te ismail cem’i görevinden uzaklaştırarak yerine nevzat yalçıntaş’ı atamak oldu. cem, daha sonra danıştay tarafından göreve iade edildi ancak, kendisi gazeteciliğe yapmayı tercih etti..

1987 ve 1991 seçimlerinde istanbul’dan, 1995 ve 1999 seçimlerinde ise kayseri’den milletvekili seçilen cem, 1987 - 1996 yılları arasında avrupa konseyi parlamenter meclisi (akpm) ve batı avrupa birliği (bab) asamble’si üyeliği yaptı. cem, daha sonraki yıllarda, akpm sosyalist grubu başkanvekilliği ve başkanlığı, bab asamblesi türk parlamenter grubu’nda ise grup başkanlığı’na seçildi. avrupa medya enstitüsü danışma kurulu üyeliğini yürüten cem, 50’nci hükümette kültür bakanı olarak görevlendirildi. cem, 30 haziran 1997 tarihinde kurulan 55’inci hükümette ise dışişleri bakanlığı görevine atandı. 57’nci hükümette de bu görevi yürüten cem’in kaleme aldığı kitaplar arasında türkiye’de geri kalmışlığın tarihi, türkiye üzerinde yazılar, 12 mart, trt’de 500 gün, siyaset yazıları, geçiş dönemi türkiyesi, sosyal demokrasi ya da demokratik sosyalizm nedir, ne değildir?, türkiye’de sosyal demokrasi, engeller ve çözümler, yeni sol, sol’daki arayış, gelecek için denemeler, mevsimler (fotoğraflar) ve 21. yüzyılda türkiye bulunuyor. fotoğrafla yakından ilgilenen ve çalışmalarını açtığı sergilerle kamuoyuna duyuran cem, ingilizce ve fransızca biliyor.
www.trt.net.tr
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol