notre dame de sion

seyhmerat
harbiye’de bulunan bu okul kurtulus savasi suresince bir cok misyonerlik faaliyetleri ustlenmistir, isgal guclerinin askerlerine yardimci olmustur.

bu okulla ilgili oncelikle sunu soylemek gerekir ki butun nds’liler bu okula misyoner okulu diyenlere mustafa kemal’in kizlarinin okumasini karsi bir tez olarak sunmaktadir. sunu cok iyi bilmek gerekir ki mustafa kemal bu okulu cok sevdigi icin kizlarini gondermemistir, gonderdigi kizlari ki iclerinde afet inan’da vardir hic biri bu okuldan mezun olmamistir hepsi 2 sene okuyup yurtdisina gitmislerdir. bunun sebebi sudur bu okullarin hepsi kapatilmak istenmistir bu kapsam bir cok okul kapatilmistir ancak nds ve benzeri okullar kalmistir, cumhuriyet’in ilk yillarinda belirli bir egitim kadrosu gerekliydi ve bu egitim kadrosunun bir kismi yurtdisina gonderilip sonra gelenler icinden olacakti. o zamanlarin hakim olan dili fransizca oldugu icin mustafa kemal manevi kizlarinin fransizca ogrenip yurtdisina gitmelerini istemekteydi, bu yuzden de mustafa kemal’in burada okuyan uc manevi kizi da sadece 2 sene okumaslardir. cok kisa zamanda cok isler yapilmasi gerektigi icin her ne kadar mustafa kemal bu okulu sevmese de boyle bir sey yapilmasi gerekmekteydi.

gunumuzdeyse ozellikle de sonra bir kac senede ozellikle de erkek ogrencilerinde alinmasiyla beraber iyice siradan bir lise haline donusmeye baslamistir, bir de mustafa kemal oldukten sonra egitim dilini tekrardan tamamen fransizca yapmislardir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol