pcr testi

redleader
bugün itibariyle, wuhan virüsününü kapıp kapmadığımızla ilgili yapılan başlıca test çeşidi. başlamadan kısacık ön bilgi: bizim hücrelerimizde dna var, virüslerde ise rna.

burada pek çok yazıda "pcr testi neye bakıyor" sorusunu cevaplayamayan doktorlardan bahsedilmiş. haydi cevabı da biz verelim o zaman.

pcr'ın açılımı: polymerise chain reaction, yani türkçesi polimeraz zincir reaksiyonu. (vallahi bu kadar türkçe oldu). polimeraz ise, hücrelerde dna ve rna üretimini tetikleyen bir enzim.

normalde pcr ne için kullanılıyor peki? diyelim elinizde bir tane dna örneği var, ama bununla ilgili binlerce ölçüm yapmanız gerek. bu yüzden dayıyorlar polimerazı, ve genetik materyal kendini kopyalamaya başlıyor. böylece bir tane dna'dan onbinlerce oluşturabiliriyorsunuz ve istediğiniz kadar deney yapabiliyorsunuz.

böyle işleyen bir sistem, nasıl test aracı olarak kullanılıyor ona da bakalım. önce, burnunuza eşşek gibi bir çubuk sokuyorlar. çubuk sokanın bu videodaki gibi doktor olmayan birisi olması tercih sebebi, ama illa da bi şirketin vice-president'ı olmasına gerek yok.



daha sonra bu sürüntüyü bir kaba koyup, içinde sadece rna örnekleri kalmasını sağlıyorlar. daha sonra, bu rna örneğini yukarıda söylediğimiz pcr yöntemi ile çoğaltıyorlar, çoğaltıyorlar, ve çoğaltıyorlar.

diyeceksiniz ki "hah çoğalınca bakıyorlar kovid var mı diye" ama öyle değil. bu tüpün içine, bu wuhan virürüsü ile tepkimeye giren başka malzemeler koyuyorlar ve eğer bu malzemeler tepkimeye girerse govik çıkmış oluyorsunuz.

bu aşşşırı bilimsel yöntemin sıçtığı noktaları (aramızdaki mühendisler için, fail point) şunlar:
1) eğer testinizde bir tane virüs çıkarsa, tek bir hücre diyorum, alıp biri bin yapıyor. ama hasta olmanız için ne demişlerdi, virüse ne kadar maruz kaldığınız ve vücudunuzdaki virüs sayısı çok önemli. dolayısıyla eğer 1 tane virüs hücresi bulurlarsa, size pozitif diyorlar ve siktiri çekiyorlar. daha da komik olanı, eğer o 1 virüsü aldılarsa zaten sizin vücudunuzda kalmamış oluyor hhfsjs.
2) acayip fazla basamak olduğu için, ortalama 30% gibi bir hata payı var. tüpü kırdık, içine kıl kaçtı, yanlış etiketledik filan gibi şeyler bunlar. kendileri diyor ki, "bu birine iyidir demek için değil, birinde virüs olduğunu söylemek için daha mantıklı". eğer insanların pozitif çıkması benim işime gelse, ben de bu testi kullanırım.
3) ilk başlarda bunu deneme amaçlı yapıp zaman içerisinde daha da geliştirmişler, ve şu anda virüsü 80-85% oranında yakalayabiliyormuş yer yer. e daha yukarıda anlattım, bir tane bile virüs varsa bunu çoğaltabilen muhteşem bir yöntem bu; nasıl oluyor da bulamıyor ki acaba.

bu testin saçmalıkları daha önce yazıldı pek çok başlıkta, ama hiç irdelenmemiş nasıl işlediği konusunu da böylece incelemiş olduk. son olarak, bunun ne kadar kolpa ve yalan bir vürük ve test süreci olduğuyla ilgili şu haberi bırakıyorum:

https://www.ntv.com.tr/saglik/corona-virusun-2019-eylulden-beri-oldugu-ortaya-cikti,3HexcF1kiUKxilghIG7Zuw

burada da antikor var mı diye bakmışlar. antikor da demek oluyor ki, sen bu hastalığı atlatmışsın ve artık bağışıklık kazanmışsın.

işine geldiği zaman işine geldiği yalanı söyleyen bu medya ve bu yöneticilerin burnunuza çubuklar sokmasına izin vermeyin. çünkü pozitif çıkacaksınız zaten, ve bugün burnuna çubuk sokmaya çalışan, ilerde nerelere neler sokar.

çiple kalmazlar gibi geliyor bana.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol