wuhan virüsü

meekma
malpractice diye bir şey duydunuz mu? malpraktis diye türkçe'de de kullanılıyor.. tıbbi hata demek.


şu gibi

"Denizli'de parkta oynarken kolunu kıran 6 yaşındaki Miray, kaldırıldığı özel hastanedeki ameliyatının ardından hayatını kaybetti. Aile hastane hakkında suç duyurusunda bulunurken, küçük kızın ölüm nedeninin aşırı narkoz olduğu öne sürülüyor."

https://www.ntv.com.tr/saglik/kirik-kol-ameliyatinda-6-yasindaki-miray-oldu-aile-ihmal-sikayetinde-bulundu,AwM1Mvt55U-f3UJ8BGFnFg

saygın ali'yi hatırladınız mı?
(bkz: ekşi sözlük koru hastanesi ilişkisi)

tıbbi hata budur yani.. ihmal, deneyimsizlik, aşırı özgüven, umursamazlık, o zamana kadar bilinmeyen bir alerji, ilaç etkileşimi ve bu tip şeylerle açıklayamadığımız için "kötü şans" diye adlandırılabilecek durumlar.

nedir peki malpraktis oranı?

bu zor bir soru.. çünkü malpraktisi tespit etmek zor.. iğneyi yaparken damar patlatan her hemşire koşup kendini ihbar etmeyebiliyor.. işsizlik korkusu vs.. ya da koru hastanesindeki gibi bütün bir hastane yönetimi işbirliği içinde o da yetmiyormuş gibi bir de ekşi sözlüğü yemleyerek malpraktisi örtbas etmeye çalışabiliyorlar..

zor yani malpraktisin kesin tespiti.. belki ekipçe yapılan bir ameliyattaki fahiş bir hatayı saklayamamak, ya da 6 yaşında küçük bir kızın basit bir işlemde ölmesi gibi durumlar kolay tespit edilebiliyor ama net bir rakam vermek zor.

şöyle bir makale var. amerika'yla ilgili rakamları veriyor.. haliyle bir kısmı tahmini, bir kısmı interpolasyon. kesin rakamı bilmek çok zor. .
https://www.sidgilreath.com/learn/medical-malpractice-death-statistics.html

şu paragrafı vereyim.. kabaca bir fikriniz olur..

"According to a 2016 study led by Martin Makary, a professor of surgery at the Johns Hopkins University School of Medicine, medical errors in hospitals and other health care facilities are so commonplace that preventable deaths due to medical malpractice are the third leading cause of death in the United States. Their latest estimate found that approximately 251,000 lives are claimed each year because of medical error - about 9.5 percent of all deaths annually in the United States."

yılda 251 bin..

kaç kişi ölmüş bu wuhan siksiğinden? bugüne kadar 1 milyon kişi.. kaç tane malpraktis var? sıfır..

hiç olmamış yani yanlış ilaçtır, kazadır, beceriksizliktir vs gibi durumlar.. sıfır hatayla oynamış sağlıkçılar...

mümkün mü? değil tabi.. ama neredeyse 10 ay oldu sağlıkçılarımız (sağlıkçılar derken politikacılar dahil) henüz açıklamadılar hangi ilaçları verdiklerini, hangi tedavileri uyguladıklarını.. entübe hidroksi filan gibi goygoymatik laflar dışında net açıklanan tek bir bilgi yok.

örneğin ben bilmek isterim türkiye'de ölen 6000 hasta hangi belirtilerle gelmiş hastaneye, yatıştaki durumları neymiş, hangi ilaçlar verilmiş, hangi tedaviler uygulanmış, ne zaman durumları kötüye gitmiş vs vs.. sorulabilecek tüm sorular.. aklınıza ne geliyorsa.


gerçi korona propaganda ekibindeki bilimsel sefaleti görünce doğru düzgün bilgi verilmemesi normal skor tabi.. ne kadar çok bilgi verilirse o kadar daha çok soru gelecek çünkü..

bu korona işinde en ufak bir iyi niyet olmadığından adım gibi emin olduğum için çok takmıyorum ama böyle bir durum var yani. sizin de aklınızda bulunsun..


bir milyon ölüm, sıfır tıbbi hata... yersen..

hemen bu akşam çıkıp sağlıkçıları şakşaklayoruz güzel dostlar.. ama koru hastanesi hariç diye bağırmayı unutmayın emi ..
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol