sultan bestekarlar

terra
kalan müzik şirketinin 1999 yılında yayımladığı iki diskten mürekkep albümdür.
osmanlı sultanları tabii bunlar. türk iktidar sahipleri arasında musiki ile iştigal eden başkaları da var tabii ; avrupa'da da mevcuttur. büyük firederik mesela.
hatta selim-i salis ; üçüncü selim için ilber ortaylı part-time padişah diyor. sultan selim ciddi musikişinastır. makamlar terkip etmiştir. dede efendi'nin yetişmesi denilebilir ki onun sayesindedir. rivayete göre kendisini öldürmeye geldiklerinde kendisini neyi ile savunmuştur.
sultan 'korkud' gibi şehzadelerin de yahşi eserleri vardır. kırım hanlarından, ki çingiz han torunu olur bunlar, gazi giray han'da ciddi musikişinastır. zikredilen albümde birkaç eseri icra edilmiş.
gülbün-i hanan adlı kırım hanları tarihinde şu cümleler yazar : fenn-i edvarda alat-ı musikiden envai sazı icrada nadire-i devran olub telif eyledigi nakş beste ve şirin karın bi-hududdur. aynı zamanda şair tabii giray han.
sultan aziz'in besteleri avrupa ziyaretinde britanya'da icra edilmiştir ; kendi besteleri ile karşılıyorlar hazreti. ayrıca meşhur richard wagner ile sultan aziz'in teması var.
bayezid-i evvel ; birinci bayezid de bestekardır. mahmud-ı evvel ve mahmud-ı sani, son padişah vahid-üd-din de besteler yapar. vahid-üd-din ayrıca kanunidir.
türk müziği silsilesi kabaca şöyledir :

farabi - safiyüddin urmevi : ilhan hülegü ile konuşmuşluğu vardır. - büyük hace : hoca abdülkadir-i meragi : timuri sanatkarıdır aslında, gerçekten akıl almaz derecede hoş ve kudretli besteleri var. urmevi ile meragi azerbaycan türklerinin memleketlerindendir ; ikisi de müzik teorisyenidir. kezalik farabi baş pir oluyor. efendim meragi'den sonra hafız post oradan ıtri oradan dede efendi'ye kadar uzanır. dede'den sonrada beri gelir. hammamizade ismail dede. zira dede bir türkçe unvan olup arapça ve farsça'ya da geçmiştir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol