hindi değil turkiye

balkaner78
amaçlarını aşağıda yazdıkları şekilde açıklayan, uluslararası platformda türkiye’mizin ingilizce karşılığı olan turkey sözcüğünden vazgeçilip "turkiye" sözcüğünün kullanılması gerektiğini savunan grubun sloganı ve site adresi.

http://www.hindidegilturkiye.com’dan alıntı:

"amacımız ne?

isimler, kişilerin olduğu gibi ülkelerin de başkalarınca tanınmasını sağlayan, kendisini diğerlerinden ayıran en önemli sembollerdir. bir ülkenin hakkında öğrenilecek ilk şey o ülkenin ismidir. bu nedenle hiç bir ülke kendi isminin özellikle de uluslararası alanda kötü veya farklı bir anlama gelecek bir isimle anılmasına izin vermez.

bizim gibi muhteşem bir tarihe sahip muhteşem bir milletin ülkesine “hindi cumhuriyeti” denilmesine izin veriliyor olması, görev başında bulunan yetkililerin umursamazlığı, veya konuya gereken önemi vermemelerinden kaynaklanıyor olabilir. ya da basit gibi gözüken bu konuda bir şeyler yapmanın devlet ciddiyetiyle uyuşmadığını düşünmüş olabilirler. bizce tam tersi, bir dilde koskoca bir devlete bir hayvanın adıyla aynı ismin verilmesine itiraz etmemek devlet ciddiyetiyle hiç uyuşmuyor, hele ki bu kelime aynı dilde “hindi”den çok daha kötü hakaret ve küfür anlamlarına geliyorsa.

yüzbinlerce sade vatandaş bu konuyla ilgili yakındığı halde, ülkemizde ingilizce bilen bir çok devlet adamı, milletvekili ve bürokrat bulunduğu halde, yıllarca bu konuyla ilgili hiç bir girişimin yapılmaması veya herhangi bir ilerleme sağlanamamış olması, bu saatten sonra bu işin, toplumun baskısı olmadan çözülemeyeceği anlamına geliyor. bu nedenle ülkesini seven sade vatandaşlar olarak bu durumu tarihe gömmek için müdahale ediyoruz.

şimdi birileri, tarih dersi vermeye kalkarak aslında türkiye’ye hindi isminin verilmediğini, hindiye türkiye’den gelen hayvan anlamında bu ismin verildiğini anlatmaya çalışacak.

ya da birileri bizim de mısır ve hindistan’a neden bu isimleri verdiğimizi sorgulayacak.

kimileri “aslında hindi eti amerika’da çok tüketilen bir yiyecek türü. adamlar her hindi dediklerinde bizim bedava reklamımız oluyor” gibi saçma sapan bir avuntu içerisine girecekler.

bazıları da aslında içinde bulundukları aşağılık kompleksini aşamayarak “ezik olmaya gerek yok, koskoca(!) adamlar sırf siz istediniz diye dillerini değiştirip turkey yerine turkiye mi diyecekler” diyerek tepkilerini gösterecekler.

bu insanların hepsine teker teker verilecek tonla cevabımız var! (cevapları merak edenler sorular linkinden cevaplara ulaşabilirler.)

fakat biz bunların hiç biri ile ilgilenmiyoruz. bizim ilgilendiğimiz tek şey, yaklaşık 2 milyar insanın konuştuğu, uluslararası bütün organizasyonlarda kullanılan ingilizce’de, türkiye’nin isminin hindi ve daha farklı hakaret anlamlarına gelen bir ifade olarak değil “turkiye” olarak kullanılması, yazılması, söylenmesi.

kaldı ki, bu konuda hiç bir karşıt düşünce olmaması gerekirken, herşeye rağmen garip tepkiler gösterecek insanlar çıkacaktır. daha önceden de olduğu gibi “bize hindi deseler ne olur, zaten türk insanı herşeye sinirlenip hindi gibi kabardığı için bu ismi vermişler, buna da kabarıp kendimizi daha fazla rezil etmeyelim”, “hindi kötü bir hayvan değil ki, başka bir isim verselerdi hadi neyse” diye seviyesiz ifadeler kullananarak karşı çıkan hindiseverlere denilecek tek şey var; çok istiyorlarsa nüfus dairesine gidip kendi isimlerini “hindi”, “dandik”, “ezik”, “saf”, “aptal” olarak değiştirsinler, çünkü bu kelimenin bu dildeki karşılıkları bunlar!

biz hiç bir kişi, kurum ve kuruluşa bu durumdan dolayı tepkili değiliz, olmayacağız. amacımız birilerine tepki göstermek, bu durumu protesto etmek değil, kimseyi de protesto etmeyeceğiz. biz sadece türkiye toplumu olarak, etkili bir organizasyonla, türkiye ve tüm dünyada bu değişikliğin gerçekleştirilmesini sağlayacağız, hepsi bu."

desteklenmesi gereken bir proje. tanımadığınız birinin size istemediğiniz şekilde (örneğin sevmediğiniz bir lakapla) hitap etmesiyle diyaloğa eksi 1’den başlarsınız, unutmayın.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol