sürmene’li ünlü kabadayı.
dündar kılıç, 1935 yılında, trabzon’a bağlı olan sürmene ilçesinde dünyaya geldi. tam adı ali dündar kılıç olan dünlü kabadayı, dokuz yaşındayken ailesi ile beraber ankara’ya taşındı.
10 yaşındayken ilk silahına sahip olan kılıç, 14 yaşına geldiğinde ilk defa tutuklanarak adli makamların ilgisini üzerine çekmişti. 1960’lı yıllarda, ankara bölgesindeki en tanınmış suçlulardan birisiydi. ruhsatsız kumar oynatarak nüfuzunu geliştiren kılıç, sadece daha önce suç işlemiş olan insanlardan para topladığı için yer altı camiasında iyi bir üne sahipti. 1960 yılında, işlediği bir cinayetten dolayı tutuklandı ve 1965 yılına kadar cezaevinde kaldı.
1965 yılında, cezaevinden çıktıktan sonra istanbul’a taşındı. çeşitli tarihlerde, işlediği farklı suçlardan dolayı gözaltına alındı. 15 ağustos 1972de diyarbakır ve siirt illeri sıkıyönetim komutanlığı tarafından thko örgütüne yataklık yapmaktan yakalandı. 1984 yılında, mit tarafından başlatılan babalar operasyonu çerçevesinde yakalandı ve de 11 ayrı suçtan suçlu bulunarak mamak cezaevi’ne kapatıldı.
kılıç’ın kızı uğur kılıç, kocası olan ve de ünlü bir mafya babası olarak tanınan alaattin çakıcı’nın adamları tarafından 1995 yılında öldürüldü. bu olaydan sonra kılıç ve çakıcı arasında beklenen çatışma olmadı; bu durumun sebebi otoriteler tarafından tespit edilemese de sonucu kimse için rahatsızlık verici olmadı.
10.000’in üzerinde öğrencinin eğitim harcamalarını karşılayan kılıç, eli bol bir hayırsever olarak görülüyordu. 10 ağustos 1999 tarihinde, amerikan hastanesi’ndeki odasında tedavi altındayken, üst solunum yolundaki problemlerden dolayı hayatını kaybetti.
ünlü kabadayı alaattin çakıcı’nın kayınpederi olan dündar kılıç’ın hayatı, yeğeni mustafa dündar kılıç tarafından 2006 tarihinde kitaplaştırıldı. kurtlar sofrasında son kabadayı adını taşıyan 120 sayfalık kitap, kitaplık yayınları tarafından yayınlandı. popüler t.v. dizisi kurtlar vadisi’ndeki laz ziya adlı karakterin de kılıç’tan esinlenerek yaratıldığı idda edilmiştir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?