dokunulmazlık

independence
ki$inin uzerinde kanunlarin gecersiz oldugu durum.oyle ki dokunulmazlik ismindeki zirha sahip insan cikip ataturk hakkinda bile agzindan kopukler saca saca diledigini soyleyebiliyor, oyle ki dokunulmazlik ismindeki zirha sahip insan cikip ataturk hakkinda "o benim atam degildir o yuzden kendisine ataturk demeyi reddediyorum" diyebiliyor.oylesine super bir $ey yani.
ithilquessir
genelde gucler ayriligi ilkesi icerisinde yasama ve yargi organlarini koruma amaci tasir. teoride bu kisiler halk tarafindan secilmis, yada halk iradesiyle atanmis olduklari icin iyi niyet esasina dayanarak olagan yasalarin uygulamasinda cesitli imtiyazlarla bagimsizliklari garanti edilmistir.
dokunulmazlik hicbir zaman red alert’daki "invincible mode" gibi butunsel bir dokunulmazlik degildir, mesela bir hakimi polis suc ustu olmadikca tutuklayamaz, sorgulayamazken, bir savci gerektiginde bir hakimi sorgulayabilir.
goodygoblin
eşitliği temel prensip olarak almış olan bir devlette bulunmaması gerekir dokunulmazlığın.suç kim tarafından işlenirse işlensin suçtur.işleyen ister bir milletvekili olsun,ister sokaktaki herhangi bir vatandaş olsun aynı durum geçerli olmalıdır.sonuçta herkes insandır,eşit hakalra sahip olmalı aynı şekilde yargılanmalıdır.halkın seçimiyle kürsüye çıkıp halk adına kararlar veren kişinin topluma iyi örnek olması gereklidir.topluma kötü örnek olan kişi devlete de zarar vercektir.bir suçlu devletin başında ise devletin geleceği tehlike altındadır.suçlu olanın cezası verilmelidir.devletin sıhhati için gerekli ve doğru olan budur.

egemenlik kayıtsız şartız milletin ise,bu ülke herkesin ortak malı ise,herkes eşit ise, beğenmediğimiz kralların zihniyetiyle hareket etmenin mantıklı bir tarafı yoktur.
tasarimharikasi
kimi zaman meclisi temsil eden mebusa bahşedilen, kimi zamansa demokratik tepkileri; açıkladığı saçma muhtıralarla bok edenlere verilen zırh.

ülkemin iç ve dış mihraklarından daha büyük bir düşman varsa o da bu dokunulmazlıklardır. ahh bir kaldırılsa tüm sistem eskisinden daha makul seviyede işleyecektir. halkım ardından partiler yasasının da değiştirilmesi için baskısını kuracaktır. sonrasında kimi seçtiğimizi öğreneceğimiz için kimse partisini babasının çiftliği gibi görmeyecek (bkz: deniz baykal) böyle kişilerin de dolaylı olarak ulaşılmazlığını devrilmezliğini geri alan mekanizmadır dokunulmazlık.

ha yiğidi öldür hakkını yeme, baykalı çok eleştirdik ama dokunulmazlıkların kalkması için en fazla çabalayan oydu mecliste. en büyük dokunulmazlık kime mi ait?

biliyorsun sevgili bilgiç, ismi lazım değil.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol