danyal peygamber

balkaner78
danyal peygamber’in makamı, tarsus şehir merkezinde olup müslümanlar başta olmak üzere tüm inananlar tarafından yoğun ziyaterçi akınına uğramaktadır. aslında sadece bu örnek bile, türkiye’nin jeopolitik ve tarihi açılardan dünyanın merkezi olduğunu ortaya koymaktadır. emperyalist batılı ülkelerin tarihlerini yeniden yazabilecek potansiyele sahibiz. tarihsel kökenleri açısından bizdeki tarihsel verilerin yüzde birine bile sahip değiller. ayrıca bu danyal peygamber örneği bile emperyalist batılıların bize ne kadar çok haksızlık ve nankörlük yaptığını hatırlatmaktadır. danyal peygamber gibi binlerce örnek anadolu’da araştırılmayı beklemektedir. kendilerinin isim babası olan ((bkz: daniel craig ))ve tarihlerinin çok önemli bir kısmını oluşturan bir peygamberi yüzlerce yıl koruyup gözetmiş müslümanlara ve türkler’e yaptıları zulümler (balkan savaşları, yunanlıların kışkırtılması ve anadolu’ya saldırtılması, sevr, fransız işgali vs. vs.), batılıların çıkarları için herşeyi yapabileceklerini, vefa ve insanlık değerlerinin yozlaştığını ortaya koymaktadır. batı tarafından sürekli kullanılan ve sonra da aşağılanan zavallı yunanlılar geç de olsa bu işe uyanmış ve tepkilerini sandıkta göstermiştir.
balkaner78
danyal, diğer dillerde daniel olarak geçmekte, musevilik ve hıristiyanlık tarafından peygamber olarak kabul edilmektedir. kur’an’da ismi geçmeyen peygamberlerden biridir.

danyal peygamber, babil kralı ii. nebukadnesar (i.ö. 605-562) zamanında yaşamış, yahudileri babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış bir peygamberdir. yaygın bir söylentiye göre babil kralı rüyasında israiloğulları’ndan gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını bildirmesi üzerine israiloğulların’dan doğan erkek çocukların öldürülmesini emretmiştir. bu nedenle danyal peygamber doğunca kral onu dağ başında bir mağaraya bıraktırmıştır. mağarada bir erkek ve bir dişi aslan tarafından büyütülen danyal delikanlı olunca kavminin arasına karışmıştır.

tarsus’da yoğun bir kıtlığın yaşandığı dönemde şehre davet edilen danyal peygamber’in gelmesiyle birlikte bolluk olmuştur. bu nedenle danyal peygamber babil’e geri gönderilmemiş ölünce de tarsus’ta şimdiki makam camisi’nin bulunduğu yere gömülmüştür.

hz. ömer’in 17 yılında tarsus’u ele geçirmesinden sonra danyal peygamber’in mezarı açılmış ve büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı uzun boylu bir ceset görülmüştür. başından geçen maceraların sembolü olarak parmağındaki yüzüğün taşında biri erkek diğeri dişi iki aslanın arasında genç bir çocuk işlenmiştir. cesedin yahudiler tarafından çalınmaması için ömer’in emri üzerine önceki yerine derin bir şekilde mezarı yeniden kazılmış ve üzerinden de berdan nehri’nden gelen ufak bir çayın suyu geçirilerek hiç kimsenin mezara el sürmemesi sağlanmıştır. böylece mezar emniyete alınmıştır. nitekim caminin son tamiratı sırasında çok derinlerde caminin arka ve alt kısmında suyun giriş yerinde gayet kalın ve muntazam mazgal demirleri çıkmıştır. danyal peygamberin cesedi bu mazgallardan geçen suyun çok aşağısında bulunmaktadır.

kaynak: tr.wikipedia.org

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol