buzul çağı

angelus
m.ö. 1.8 milyon yıl - 10.000 yıl arası dönem.

yeryüzündeki toprakların %30’undan fazlasının buzlarla kaplandığı bir dönem olup pleistosen adıyla da bilinmekte, pliosen çağ ila holosen çağ çağlar arasında yer almaktadır.


dünyanın geçmişinde en az dört önemli buzul çağı yaşanmıştır.

hipotez edilen en erken buzul çağının m.ö. 2.7-2.3 milyar yılları arasında proterozoik çağ’ın başlarında yaşandığına inanılmaktadır.

hakkında bilgi sahibi olabildiğimiz ilk ve muhtemelen son 1 milyar yıl içerisinde en şiddetli buzul çağı m.ö. 800-600 milyon yılları arasında kriojenyan döneminde ortaya çıkmıştır. iddialara göre bu buzul çağında ekvatora ya da onun çok yakınına kadar denizlerin donduğu kartopu dünya addedilen durum oluşmuştur. bu buzul çağının bitişinin bunu izleyen kambriyen patlaması’na yol açtığı iddia edilmektedir; fakat bu teori henüz çok yeni ve tartışmalıdır.

m.ö. 460-430 milyon yılları arasında, ordovisyan dönemi’nin sonlarında küçük çaplı bir buzul devri yaşanmıştır.

m.ö. 350-260 milyon yılları arasında karboniferus permian dönemleri boyunca kutuplarda belirli aralıklarla geniş buz başlıkları oluşmuştur, bu durum karoo buzul çağı ile özdeşleştirilmektedir.


son birkaç milyon yıl boyunca inip çıkan buzul ve ara-buzul dizilerini gösteren tortu kayıtları.mevcut buzul çağı 40 milyon yıl önce antartika’da buzulların oluşmasıyla başladı, fakat pleistocene dönemde kuzey yarıkürede buzul katmanlarının yayılmasıyla yoğunluk kazandı. o zamandan beri, dünya 40.000 ve 100.000 yıllık zaman cetvellerinde buzul katmanlarının ilerleme ve geri çekilme döngüsüne tanık olmaktadır. son buzul devri 10.000 yıl önce sona erdi.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol