çok acayip bişeydir bilinç akışı. mesela demin ciğer yiyen insan başlığından tavsiye başlığına geçtim. nasıl bir kafaysa artık. hakikaten ciğer nasıl bana tavsiyeyi çağrıştırdı lan.
bilinç akışı
bilincin odaklanaması ve akışkanlığın kaybedilmesi şeklindeki zıttı ise fikir kaçışmasıdır ki her yazarın kabusudur.
edit:yaar ne yazar işte böyle yazım yanlışı da yaptırır fikri kaçışan bünyelerde.
edit:yaar ne yazar işte böyle yazım yanlışı da yaptırır fikri kaçışan bünyelerde.
bir çeşit iç konuşma şeklindeki edebi anlatım yöntemidir,psikoloji biliminde de kullanılır
(bkz: stream of consciousness)
bu tekniği iç monolog tekniğinden ayıran en önemli özellik; karakterin kesik cümlelerle, kopuşlu, bir bütünlük içinde olmayan, mantıksal bir dizgeyi takip etmeyen biçimde, bilincindeki karmaşayı diline aktarmasıdır.yani bilinç akışı, karakterin görsel, işitsel, bedensel ve bilinçsel her türlü halinin söze dökülmüş halidir.
bu teknikle yazılmış olan romanlar otobüste, yolda, durakta ,sahilde okunacak türden kitaplar olmazlar. özle bir ilgi, ayrı bir vakit isterler. tekniğin önde gelen yazarlarından virginia woolf da kitapları için "ben kitaplarımı gazete gibi okunup üzerinde düşünmeden bir tarafa bıraksınlar diye yazmıyorum, biraz özverili olsunlar, dikkate alsınlar istiyorum" gibi yorumlar yapmış ve tekniğin güzelliğini, çekiciliğini vurgulamıştır.
bilinç akışsal yazın genellikle bir iç monolog halindedir ve metnin takibini zorlaştıran, karakterin parça parça olan düşüncelerini veya anlık duygularını yansıtan çeşitli anlam ve noktalama hatalarıyla biçimlenir. bilinç akışı ve iç diyalog, konuşmacının bir dinleyici veya 3. şahsa hitap ettiği ve genelde şiir veya dramalarda görülen dramatik monologlardan ayrılmaktadır. bilinç akışında, konuşmacının düşünce süreci kişinin kendisine yönelmiştir ve biz buna sadece kulak misafiri oluruz. bu iç monologlar, öncelikli olarak kurgusal bir araçtır.
karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bir edebi tekniktir. yapıtlarda iç diyalog şeklinde göze çarpar. bilinç akışı tekniğini kullanan yazarlara örnek olarak james joyce, william faulkner ve virginia woolf gösterilebilir. bilinç akışsal yazın modernist hareketle yakından ilişkilidir. psikolojiden edebiyata girişi may sinclair sayesinde olmuştur.
virginia woolf, james joyce, knut hamsun un romanlarında kullandığı teknik.türk yazarlardan da pınar kür ; asılacak kadın ında kullanmıştır bu tekniği. pek sevdiğim bi yöntemdir. okunmayı akıcı kılar.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?