the economist dergisi tarafından takas teorisini herkes için daha anlaşılabilir hale getirmek amacıyla ortaya çıkarılan bir endekstir.
1986 yılında,farklı ülkelerin para birimlerinin birbirlerine olan oranlarını gözlemlemek amacıyla oluşturulan big mac endeksi satın alma gücü paritesine dayanır.bu teoride 1 doların her ülkede aynı satın alma gücüne sahip olduğu varsayılıyor.teorinin savunucuları,uzun dönemde her ülkede para birimlerinin alışveriş sepetlerine aynı miktarda mal dolduracak şekilde dengelenmesini beklemektedir.
teoride söz konusu alışveriş sepetinde, mcdonald’s tarafından 118 ülkede üretilen dünyaca ünlü big mac bulunuyor.big mac satın alma gücü paritesine göre,dünyanın diğer ülkelerinde satın alınan hamburger amerika’da alınan ile aynı fiyatta olmalıdır.hamburgerlerin satış fiyatları karşılaştırıldığında ise bir ülkenin para biriminin gerçek değerinin üstünde veya altında olması gerektiği anlaşılabiliyor.
endeks,yıllar önce ortaya çıktığında doların satın alma gücündeki değişkenliği göstermeyi hedefliyordu.1993’den itibaren ise dolar karşısındaki diğer para birimlerinin de satın alma gücünde bir göstergesi olarak değiştirildi.
the economist dergisinin endeksi hesaplamak için big mac’i esas almasının nedeni,bu ürünün 118 ülkede homojen olmasıdır.
big mac endeksi ile dolar karşısında diğer para birimlerinin değerlerini hesaplamanın en kolay yolu olduğu kanıtlanmıştır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?