bergamot

bonibon
turuncgillerden bir agac.cayi da vardir,receli de,parfumlerde de kullanilir.vatani hindistandir.antalyanin portakal ve turizmden onceki temsilcisidir ayni zamanda.
faten
ortalama 4 m boyunda bir agac. esas vatani bati hindistan’dir. yapraklari uzun ve koyu yesildir. cicekleri beyaz renkli ve kucuk olup, meyveleri kure veya armut biciminde, 5-7 cm capinda etli kismi eksi lezzetli, kabuk kismi limonsarisi renklidir. eskiden antalya bolgesinde genis capta yetistirilmekteydi. zamanla bu bolgede bergamot’un yerini diger turuncgiller aldi. bununla beraber halen antalya civarinda bu tur az miktarda bulunmakta ve meyvelerinden recel yapilmaktadir. bergamot esansinin sanayideki onemi sebebiyle yer yer tekrar yetistirilmeye baslanmistir.
kalia
bu aromaya sahip çay güzel olur,hafif içimli,limon kokulu olur.şekersiz içerseniz daha bir güzel olur.
cavurlar "earl grey" derler buna.
mmkurabiye
bergamot dendiğinde akla ilk önce bergamot aromalı siyah çay gelir. ingiliz bir sir keşfetmiş bunu, misafirlerine ikram etmek için çayı çeşitli meyveler eşliğinde denemiş.(bergamot da turunçgillerden bir meyvedir.)çaya en çok yakışanın bergamot olduğuna kanaat getirmiş ve earl grey denmiş adına.
bu bağlamda doğadan earl grey muhakkak denenmeli.yılların lipton alışkanlığını değiştiresi bir havası var.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol