atasözlerinde tutarsızlik

bokk
bu tutarsızlığın en göze batan örneği (bkz: iti an çonağı hazırla) ile (bkz: iyi insan lafının üstüne gelir) ikilisinde görülenidir. öyle ki atasözlerindeki bu iğrenç tutarsızlık bazı arsız kişiler tarafından görüşlerini destemek amacıyla sık sık kullanılır. örneğin yaklaşan kişi uyuz oldunan dallamaysa birinci, çok sevdilen can dostu ise ikinci atasözü söylenir ve atalarımızın kemikleri mezarlarında sızım sızım sızlar.
bu ve buna benzer birkaç dejenere edilmiş örnek dışında atasözlerimiz bilime dayanan ve tutarlı kaynaklardır. bu güzide sözlerin doğruluğu cenk ve erdem isimli bilim adamlarının halkı eğitmek amacıyla hazırladıkları abesle iştigal isimli programda gözünüzün önünde kanıtlanır. izleyin. yararlı bir yayındır.
janthamade
benzer durumu farkli yonlere ceken atasozleridir. yada bir birinin aksini iddia eden atasozleridir. bunlarin olma sebebi dogruluklari her zaman katii olmayip duruma gore degismekte oldugundan o duruma gore uygun olan secilip soylenir. atalarimiz neymis be bu durum icin bile atasozu soylemisler diyebilmemiz icin vardirlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol