otobüse yaşlı binmesi

utopya
otobusteki yaslilar genclerin korkulu ruyasidir. yorgun bir gunun ardindan ilk duraga gidilip siraya girilir, sirf bugun oturarak gitmek istiyorum diye. hic uyuyasiniz yoktur, otobuste uykusuzluk ceken birisinizdir ta ki bir yasli insan binene kadar. sirtinizda kocaman bir canta ve beyninizdeki tonlarca yuk. ustune de ustunuze dogru yuruyen ve gozlerinizin icine bakan bir yasli. yer vermekle vermemek arasinda gecen o oldurucu saniyeler. kendi icinizdeki yasli genc ne fark eder benim ruhum yasli ve yorgun konusmalari ve sonunda uyku numarasi. fakat gitmez ki size bakan o yasli gozler, gozlerinizi kapayince kaybolmaz ki. sonunda dayanamayip yer verilir ve beklediginiz sadece gozlerinizin icine bakilip tesekkur edilmesidir. kimisi eder iyi ki yer vermisim degdi dersiniz kimisi de tesekkur etmez arkasindan kufredersiniz...
falconslx
eger her gün otobuse binen bir kişiyseniz düşünce tarziniz "ben hep otobuse biniyorum, zaten zar zor oturuyorum bugunde ayaga kalkamam"dir.sonra otobuse bir grup yaşı kemale ermiş insan biner.bu sefer de düşünceniz "kalbalik bindiler.şimdi bitanesine versem digeri ayakta kalcak.en iyisi oturmaya devam et hem yorgunum" şeklindedir.bu sırada olay 3e ayrılır.eger yaşlılar arasinda bir sessizlik varsa büyük ihtimalle yer verilmesini beklemektedirler.ikinci ihtimal eger bi konusma varsa aralarında sorun yoktur.ücüncü ihtimal sizden once başka bir genc yer vermişse bütün gozler size cevrilir.otobuse tek yaşlının binmesi durumu vardır.bu olayda genclerin kendi aralarında gozlerle bi iletişimi vardır."o yer versin" bakışı en ünlü bakıştır.sonuc olarak tek kişinin bindigi durumda sizden once biri yer vermişse rahatca yola devam...ama grup şeklinde binen yaşlı grubunda hic rahat bir yolculuk edemezsiniz.ta ki yer verene kadar.bir de yeri vermenin zamanlamasi vardır.eger siz ilk anda yer verirseniz bu yaşlı insanlara sizden iyisi yoktur.cevredekilerden de takdir toplarsiniz.zamanlama biraz gecse yaşli olan insan size hafif bi teşekkur eder.eger tesekkuru cok onemseyen biriyseniz bundan dolayi mutlu olabilirsiniz.ama degilseniz somurtmaya başlarsiniz.bu anda hem yaşlı hem genc memnun degildir.yaşlı "keşke gozukmeseydim" der.genc sadece somurtur.bi de oturmayi kendinde hak bilen yaşı kemale ermemiş insanlar vardir ki bunlar size mutlaka laf sokar "sen daha gencsin dayanirsin şimdi ben oturiyim" gibi.
denemeler
genelleme yapmak yanlış olur ama siz yorgun argın,,akşama kadar canınız çıkmış bir halde işten-okuldan evinize ulaşmaya çalışırken,yaşdan dolayı bedava seyahat kartı olan teyze-amca topluluğunun "bugün nereye gezmeye gitsek?" ya da "nerenin pazarı var bugün" edalarıyla otobüse binip bir de yer istemeleri insanı çileden çıkarıyor.
bu şekilde yer verdiğim bir teyze bedava seyahat kartı olduğu için her gün bir başka yerin pazarına gittiğini ya da hergün başka bir semtteki ahbabına gidip,çayını içip,böreğini yedikten sonra evine döndüğünü ben ona yer verdikten sonra bana anlatarak kendimi aptal yerine koymamı sağladı.
ucurulan yazar
genclerin aniden uykuya dalmasina, camla butunlesmelerine yol acar. otobuse yasli bindiginde genclerin yuzunden olusan gerilim daha hic bir korku filminde gorulmemistir.
pistazie
otobüste yaşlı sayısı çok genc sayısı azsa ve o genclerden biri bir yaşıya yer verdiyse ve hala ayakta yaşlı bulunmaktaysa hemen konuşmalar başlar şimdiki gençler böyle hiç saygı yok bunlarda diye piskolojik baskı yapılmaya başlar sonunda kazanan gene yaşlılardır çünkü susmaları için hemen yer verilir

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol