grigori perelman

hamartyl
1966 doğumlu rus matematikçi. matematik zerrece anlamadığım bir konu. neden bu amcayla ilgili yazmak gereği duyduğuma gelince; bu amca çözümlenmemiş yedi matematik teoreminden biri olan poincare konjekturu nü çözdüğünü iddia etmiş, 2002’ de. bu sorunun cevabı matematik nobeli olan fields madalyası’ na aday gösterilmesini sağladığı gibi bir milyon dolarlık bir ödüle de sahip olması anlamına geliyor. buraya kadar herşey holywood filmlerine potansiyel bir senaryo malzemesi olarak görünüyor.
bugün okuduğum bir haberde [http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=196023 ] perelman’ ın paraya tenezzül etmediği ve ortadan kaybolduğu yazılmış. üstüne de oxford üniversitesinden bir profesörün açıklamasına yer verilmiş. şöyle diyor ; "onun için para ödüllerinin ünün vs. hiçbir önemi yok, o sadece problemi çözmekle ilgileniyor."
bilimin teknoloji aracılığıyla insan oğluna yaptığı katkıları biliyoruz. hiroşima nagasaki vs. en son israil’ in lübnan’ da hangi gelişmiş teknolojik ürünler denediğini ise tam olarak bilmiyoruz.
perelman’ ın bana hatırlattığı şey; etik. bilim adamının ya da herhangi bir adamın sorumluluk anlayışı. stanford’ a kaçık olduğu için kabul edilmeyen bu adamın peşinde kimler var acaba?
umarım perelman hayatının sonuna dek, zevk aldığı için oturup problem çözer. zekasını pentagon ya da kremlin gibi insanoğlunun kıyamet kitabını hazırlayanların hizmetine sunmaz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol