san francisco

angelus
abd’nin en büyük 13. şehri ve california eyaletinin en büyük 4. şehridir.2004 yılında tahmini nüfusu 744.230’dir.

san francisco körfezi’ne ulaşan ilk avrupalı bu bölgeye 1770 yılında gelen ispanyol kaşif don gaspar de portola’dır. ilk ispanyol misyonu olan mission san francisco de asis, 6 yıl sonra kurulmuştur. bugün presidio ve alcatraz adaları olarak bilinen bölgelerde ufak askeri kalelerle yerba buena adlı ufak bir köy kurulmuştur. ispanya bu limanı ispanyol devrimi’ne kadar elinde tutmuş olsa da 1792 yılından itibaren bölgede kürk ticareti amacıyla ingiliz yerleşimleri de kurulmuştur. bölgede avrupalılar yanında ruslar da bugünkü kuzey kaliforniya’nın güneyindeki sonoma county’deki fort ross’a kadar koloniler kurmuşlardı.

bölge meksika’nın ispanya’dan bağımsızlığını elde etmesiyle meksikalıların eline geçti. bu dönemde bölgedeki avrupalı ve amerikan yerleşimleri arttı. 1847’deki amerika-meksika savaşından sonra bölge abd’nin eline geçti.

van ness
amerika nın ve de dünyanın yaşanabilir nadir ve pahalı şehirlerinden biridir. golden state bridge in de bulunduğu insanlarının iş çıkışı gün batımını seyretmeye gittiği mükemmel şehir. virginia tarzı evleriyle ünlüdür.
revenant
gay kentidir.18.yüzyılda bu bölgeye altın aramaya gelen maceraperestler,uzun yıllar kent ve toplumsal yaşamdan uzak kalır ve aynı cinsler arasında yakınlaşmalar olur.birbirlerine "sen ne kadar şeker bi çocukmuşsun" veya "süt gibisin be" diye yakınlaşmaya başlarlar.bu kentte ilk gay kulübü 1900 yılında açılır.ikinci dünya savaşı’ndan sonra kent bu kez,eşcinsel asker emeklilerinin akınına uğrar.ayrıca bu kent 1964 tarihinde life dergisi tarafından "gaylerin başkenti" ilan edilmiştir.
van ness
gidildiğinde hastası olunan eğlencesiyle yemekleriyle okyanusuyla los angeles a yakınlığıyla mükemmel şehir. amerika da yaşayıpta istanbul u özleyenlerin uğraması gereken bir şehir.
van ness
son bir ayımı geçirdiğim california nın en güzel dünyanın da sayılı şehirlerinden bir tanesidir. anlatılamaz yaşanılır tarzı bir şehirdir. gece hayatı, north beach, o farrell lar manyaktır. kudurasıcaya eğlenilir. holy cow a gidilir eğlenilir içilir sıçılır.kısacası san francisco yaşanılır.
john maynard keynes
geze geze bitirilmesi oldukca zor buyuk sehir,eger kisitli vaktiniz varsa alcatraz ve golden gate bridge ilk tercihleriniz olmalidir,sokaklarinda yururken insana bir filmde oldugu hissi yasatir zira her kose basinda bir atraksiyon olabilir,ayrica soylemeden edemeyecegim ama bu sehirde gordugum kadar cok escinseli bir arada hic gormemistim.
kitten
frisco bir istanbul kopyasıdır aslında çok fazla dik yokuşları o yokuşlarda işleyen tranvayları ile bayağı bir güzeldir. frisco aynı zamanda summer of love ve hippy hareketinin beşiğidir eş cinsellerde özgür aşk kavramına sığınarak gelirler. ashbury’e gidilmesi farzdır zira orası summer of love’un hippylerin beşiğidir. yanınıza bir siyah yaklaşır bud green der ki bu da ot içer misin tadında bir durumdur. velhasıl istanbuldan sonraki ikinci evim.

edit:

rıhtımlar da oturup balık tutmak ve ucuz viski içmek ayrı bir lezzettir.
mandela
(bkz: frisco)
evet orada yaşayanlar ya da kısaca amerikalılar bu isimle bahseder bu şehirden. son derece neşeli yaşayan bir organizmadır. rıhtımlar yuva,üs,örgüt evi niyetiyle kullanılmalıdır. gezmeye kesinlikle haight ashbury’den başlanmalıdır. summer of love ’un ruhu hala ortalarda gezinmektedir. her ne kadar endüstiriyel bir amaç için olsada o havayı solumak son derece güzeldir. kelly ashbury kalıntısı yaşamlar görülebilir. homeless abiler son derece eğlencelidir ve aslında sizle dalga geçmektedirler dikkat edin kafaya alınması an meselesi. istanbula benzerliği inkar edilemez elbette. tranvay sefaları ise ayrı bir güzeldir.california’ya bu kadar yakın olup cali’nin tikilerinden uzak yaşayabileceğiniz bir döneme beşiklik etmiş amerikanya şehri.
aello
güzel şehirdir. ancak şehir körfezde kaldığı için sürekli sis altındadır. sebebi ise, bir yandan gelen aşırı sıcaklık, öbür yandan gelen okyanus soğuğu ile karışır ve buzluk etkisi oluşturur
çin mahallesi vardır bir tane, kazık atar tüm turistlere, bizdeki esnaflar gibi işte. zamanında hippilerin, gaylerin vs öncülük yaptığı bir şehirdir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol