salvador allende

tasar
şili’li marksist devlet başkanı... demokratik seçimlerle iş başına gelmiştir ama 11 eylül 1973 tarihinde darbeci general augusto pinochet tarafından cia desatekli bir darbe ile devrilmiş ve bürosunda öldürülmüştür.
redjurist
dünyada eşi benzeri görülmemiş sosyalist düşmanlığının devlet düzeyinde kendini gösteren,amerikanın bir devletin bağımsızlığına,egemenliğine nasıl doğrudan mudahale ettiğini, bügün sözümona öğretmeye çalıştığı demokrasi kavramını ayaklar altına alarak o dönemde dünyadaki tüm devlet adamlarına göz dağı verircesine gerçekleştirdiği darbenin yaşandığı ülkenin devrik devlet başkanıdır.
allende o dönem sosyalist parti altında %70 lerde oy alarak ezici bir çoğunlukla iktidara geldi.ilk iş olarak madenleri ve stratejik işletmeleri devletleştirdi,bu durum karşısında pek te hoşnut olmayan amerika gizli servisi cia aracılığıyla bazı genaralleri satın alarak darbeyi gerçekleştirdi.bu darbe dünyada ilk değildi tabi bu darbenin türkiyeye yansımalar 71 muhtırası ve 80 darbesidir hepsi cia güdümlü antidemokratik müdahalelerdir.
stscan
abd’nin o dönemki dışişleri bakanı henry kissinger şöyle demişti:"şili halkının sorumsuzluğu yüzünden şili’yi komünizmin ellerine bırakamayız!"
ve ardından şili üzerinde amerikan uçakları belirdi.
stscan
fidel castro’nun kendisine hediye ettiği silahla direnişini yılmadan devam ettiren gerçek sosyalist lider.şili devrimcileriyle türk devrimcilerin "darbekader" birliği tarihin ironisidir.
shevek
11 eylül 1973’teki general pinochet müdahalesinden sonra, salvador allende emperyalizmin eli kolu olmuş darbeci güçlere karşı başkanlık sarayında son mermisine kadar çarpıştı. faşistlere teslim olmaktansa intiharı tercih ettiği söylenir.

latin amerika’nın ve dünyanın seçimle iş başına getirilmiş ilk sosyalist lideri, silahla ve kanla, emperyalist abd tarafından bu şekilde yok edilmiştir. şili’de devrimcinin önüne bu şekilde set çekilmiş, fakat seti yıkacak nice şilili devrimciler yaratılmıştır. bu şekilde bir victor jara susturulurken, bin victor jara venceremosu söylemiştir, ’kazanacağız!’ demiştir. ıslıkla, gitarla venceremos... umutla.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol