tanrının bulunmadigi yer

cucugamusi
saint-jean sovalyeleri’nin mi, muze muduru oguz alpozen in talimati ile mi yazildigi tartisilan, bodrum kalesi sualti arkeoloji muzesindeki zindanin kapisinda bulunan yazi
exfreak
sanilanin aksine, "tanrinin bulunmadigi yer" imgelemi, tanrisizlik olarak aksedilmemistir. sovalyeler, din adina savasan savascilar olduguna gore, bu cumle, "cok pis iskence yapiyoruz, ustumuze tanimayiz" anlamina daha yakindir.

kaldi ki, sonradan yazildigi iddia edilmistir. muhtemel olgu da, muze mudurunun frp merakini fiiliyata gecirtmesiyle alakali olabilecek durumu gosterir.

muze muduru bunu yapiyorsa eger bir ulkede, kale duvarlarina "mualla&mahmut" yazanlari elestirmemek lazim gelir.
(bkz: imam cemaat sendromu)
(bkz: al birini vur otekine)
(bkz: buradan bir atli gecti vay vay)
murat kaner
kibar münir bey- isterim ki teknik bir tarihi dedektiflik olayına dönsün bu, en iyi araştırmacılarımız o kapı önünde çalışsalar, bir televizyon kanalı bu çalışmanın yayın haklarını satın alsa, daha sonra belgesel olarak televizyonda çıkan sonuç güzel bir belgesel olarak yayınlansa böylece halkın tarih ve tarihi objeleri tarihlendirme konularında bilgi edinmesi sağlansa.

realist ahmet efendi- kardeşim uyan artık uykundan, sen nerede yaşadığını sanıyorsun, ingiltere, almanyamı burası? burası televizyonda don fora edenlerin ülkesi, kızların orospuluğa, erkeklerin delikanlı adı altında çapulculuğa özendirildiği bir ülke. tabiiki senin dediğin doğrusu ama senin istediğin gibi davranılmayacak, kimi politik amacına kullanacak bunu, kimi dalga geçecek ama emin ol hepsi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olacak. siktir git böyle davranacak ülkelerde yaşa. ya sev ya terk et. bizde rahat rahat dalgamıza bakalım.
goetica
"the kingdom of god is inside you
and all around you
not in mansions of wood and stone
split a piece of wood and i am there
lift a stone you will find me"
bok bocegi
akp hükümeti tarafından kazınması talep edilen yazı..

"bodrum kalesi sualtı arkeoloji müzesi’ndeki zindanın girişinde bulunan ’tanrının bulunmadığı yer’ yazısının kazınması için kültür bakanlığı talimat verdi. müze yönetimi ingilizce ve türkçe tabelayı kaldırdı. kayaya oyulmuş latince yazının nasıl silineceği araştırılıyor.

kültür ve turizm bakanlığı, bodrum kalesi sualtı arkeoloji müzesi’nde 500 yıllık zindanın girişindeki ’tanrının bulunmadığı yer’ yazısının kazınması talimatı verdi. bakanlık emri, şok etkisi yarattı.

saint jean şövalyelerinin kullandığı zindan, 1992’de keşfedildi. dönemin kültür bakanı fikri sağlar ve müze müdürü oğuz alpözen tarafından 1994’te ziyarete açıldı. 23 basamakla inilen gatineau zindanı’nın girişinde bulunan, kayaya oyulmuş latince ’tanrının bulunmadığı yer’ yazısının yanına ingilizce ve türkçe karşılığının bulunduğu sac tabela da asıldı.

kültür ve turizm bakanlığı kültür varlıkları ve müzeler genel müdürü orhan düzgün tarafından iki ay önce gönderilen yazıyla, tam 14 yıl zindan girişinde çakılı olan tabelanın kaldırılması istendi. kayaya kazılı latince yazının da tarihi ve arkeolojik değeri olmadığı gerekçesiyle kazınması ve yok edilmesi istendi. ingilizce ve türkçe sac tabela dün kaldırılırken, müze yetkilileri kayaya oyularak yazılan ’inde deus abest’ yazısının nasıl silineceğini düşünmeye başladı.

tarihi değeri yokmuş

müze müdürü yaşar yıldız bakanlıktan gelen yazılı talimat üzerine hareket ettiklerini belirterek, "bakanlıktan gelen müfettişler ve arkeologlar yazıların tarihi ve arkeolojik değerleri olmadığını bu nedenle de tarihi mekanda bulunmasının bir anlamı bulunmadığı belirterek, yazıları kaldırmamızı istedi. biz de talimatları uyguluyoruz. sac levhayı kaldırdık, kayaya oyulu yazıyı ise ya kazıyacağız ya da üstünü bir şekilde örteceğiz, çünkü tarihi değeri olmadığı belirtildi" dedi.

tarihin değerlerini yok etmek istiyorlar

bodrum müzesi’nin emekli müdürü ve sualtı arkeoloğu oğuz alpözen tepkisini şöyle dile getirdi: kültür bakanlığı internet sitesinde bu zindanı ’tanrının bulunmadığı yer’ olarak tam 14 yıl boyunca dünyaya tanıttı, hálá da sitesinde yayınlanıyor. madem tarihi değeri yoktu neden yıllarca insanları yanıltma yoluna gittiler. bu bir siyasi görüşün düşüncesi. bir zamanlar kaledeki şapeli mescit yapıp ibatede açmaya çalışanların devamı olan zihniyet tarihin gerçek değerlerini acımasızca yok etmeye çalışıyor.yazı orijinaldir ve kesinlikle yok edilmemelidir.

işkencehane olduğu için böyle denmiş

dönemin kale komutanı olan bizans ordu komutanı jacgues gatineu tarafından 1512-1514 yılları arasında yaptırılan yer saint jean şövalyeleri tarafından uzun yıllar işkencehane ve zindan olarak kullanılmış. girişteki yazı oranın işkencehane olduğunu vurgulamak için yazılmış. zindan 5 ocak 1523’te kalenin osmanlılar’ın ele geçmesiyle duvar örülerek kapatılmış."

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4571017&tarih=2006-06-13
superkahraman
yanılıyor olma payımın ne kadar büyük olduğu riskini de alarak şunu söyleyebilirim, tasavvufta erkeğin, kadının tersine, tanrının doğrudan iradesi ile yaratıldığı söylenir. kadın ise erkekten bir parça ile birlikte yaratılmıştır. bu bakış açışı ile değerlendirildiğinde erkeğin doğrudan tanrıdan bir parçayı içinde taşıdığı düşünülebilir. bununla birlikte ne yazık ki tanrının olmadığı bir yer varsa, o da kadının kendisidir sonucu çıkmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol