seni öldürmeyen şey güçlü kılar

strahd
sadece içi boş bir replik değil kendisinin hayat felsefesidir, budizmden etkilenmiş bir insandır nietzsche ve bu lafı söylemesinde buddha’nın öğretisinin katkısı olabilir diye düşünmekteyim.
my son is father
nietzsche ’nin, hayatımın gidişatını değiştiren sözü..

misal, sivrisinekler.. her akşam beni ısırır sabaha kadar, kaşınmama sebeb olurlar..
sonuç, işaret parmağımın güçlenmesi

misal iki, sokak köpekleri.. küçükken ısırldığımdan beri ne zaman bana doğru havladığını görsem, depar atmama sebep olan hayvanatlarıdır..
sonuç, bacak kası gelişimi

misal üç, ayar yemem.. her bana verilen ayarda, alınama özelliğimim azalması
sonuç, kaşarlanma
john maynard keynes
son derece dogrudur efendim,eger buyuk bir badire atlatmıssanız ve hala intihar etmemisseniz ya da sizi olumle burun buruna getiren travmatik bir olayı atlatmıssanız artık hayat karsısında 1 puan almıssınız demektir,artık hayatın size sunabilecegi kötü sürprizlerden birini biliyorsunuzdur,artık karsınıza gelebilecek baska badireler için daha hazırlıklısınızdır,artık kendinizi motive etmek icin bir sebebiniz vardır "ben neler atlattım bunu mu atlatamayacagım" diyerek nlp bile uygulayabilirsiniz,güzel demiş nietzsche
(bkz: dukkha)
eger cehenneme dogru ilerliyorsan durma devam et
kartal tibet’in canlandırdığı tarkan karakteri de bu felsefeye uyumlu bir eyleme girişmiştir filmin birinde.

tarkanın bütün kemikleri kırılmıştır. hiçbir doktor çare bulamamaktadır; bilge kişi son çare olarak tarkan’ı mağmaya atmaya karar verir. ya ölürsün; ya da eskisinden de sağlam olursun der. seni öldürmeyen şey seni güçlü kılacaktır der.
ve elbette tarkan ölmez. eskisinden de güçlü çıkar 1500 küsür derece sıcaklıktaki mağmadan.
greyfurt
ilk duyduğumda çok etkilendiğim ancak sonradan tek başına bir şey ifade etmediğini idrak ettiğim özlü söz. geniş açıdan ele alınmadığında "yanlış tedavi" etkisi yaratır.
bazı acılar vardırki öldürmez süründürür, bazı acılar ölmekten beter eder ve insanı güçlendirmez aksine içten içe kemirir, bitirir. ömür törpüsü acılardır bunlar.
"öldürmeyen acı güçlendirir" söylemi ancak her zaman elindekine şükreden, her zaman ama her zaman daha kötüsü olabileceğinin farkında olan bünyelerde hedeflenen etkiyi yaratır.
bireyin yaşam felsefesini sadece deneyimlerin şekillendirdiğini düşünmek çok sığ bir yaklaşım olur. bireyin yaşadığı düşünsel süreç olmadan deneyimler sadece yaşanan acı/tatlı hatıralar olmaktan öteye gidemez.
yaşanan olumsuzluklar için "kabullenme > tahlil > doğru davranış biçiminin geliştirilmesi" şeklindeki mekanizma işletilmediğinde havada kalır bu özlü söz.
"öldürmeyen"den ve "güçlendirmek"ten neyin kastedildiği iyi düşünülmelidir kanımca. (tek vecizeden onlarca anlam çıkar)
homie azade
nietzsche sozu.dogruluk payi vardir kanimca.her zaman gecerli olmayabilir belki ama yine de gercekligi yatsinamaz.
what doesn t kill you makes you stronger.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol