istanbul kültür sanat vakfı

armour
istanbul kültür sanat vakfı (iksv), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak istanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla 1973 yılında dr. nejat f. eczacıbaşı önderliğindeki 14 işadamı tarafından kurulmuştur.
igor
istanbul kültür sanat vakfı (iksv), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak istanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla 1973 yılında dr. nejat f. eczacıbaşı önderliğindeki 14 işadamı tarafından kuruldu.

vakfın birincil hedefi kültür ve sanat çalışmalarının en seçkin örneklerini sunmak ve aynı zamanda sanat yoluyla uluslararası bir platform oluşturarak türkiye’nin ulusal, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmaktı.

türkiye cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü olan 1973 yılında düzenlenen ilk istanbul festivali, bir buçuk aylık bir döneme yayılıyor ve programında çoğunlukla klasik müziğe yer veriyordu. bir süre sonra festival kapsamında diğer sanat dallarına da yer verilmeye başlandı. film gösterimleri, tiyatro, caz, bale performansları ve tarihi mekânlarda gerçekleştirilen sergiler de programda yer aldı. izleyicilerin giderek artan ilgisi sonucu farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikler, zaman içinde gelişerek ayrı festivaller olarak yapılandılar.

film günleri 1989 yılında uluslararası istanbul film festivali adını aldı; 1987 yılı uluslararası istanbul bienali’nin başlangıcıydı. 1989’da başlayan uluslararası istanbul tiyatro festivali’ni 1994’te uluslararası istanbul caz festivali izledi ve aynı yıl uluslararası istanbul festivali’nin adı uluslararası istanbul müzik festivali olarak değiştirildi.

vakfın kuruluşunun 30. yılında kültürel mirasın korunması ve sanatın ilerlemesine olanak sağlamak üzere bir sosyal sorumluluk projesi olarak istanbul dostları adında bir üyelik programı oluşturuldu. bugün istanbul kültür sanat dostları (iksd) adıyla sürdürülen program, sanatseverleri çatısı altında bir araya getirirken üyelerine de istanbul festivallerinde birçok ayrıcalık ve öncelik sağlıyor.

iksv 30. yılında farklı projelerle etkinliklerini yıl içine yayma kararı aldı. istanbul festivallerinin yanı sıra düzenlenen bu etkinliklerden filmekimi 2002, phonem by miller ile minifest ise 2003 yılından bu yana gerçekleşiyor. iksv, iki yılda bir tekrarlanan ve 2006 yılında dördüncüsü gerçekleştirilen leyla gencer şan yarışması’nı da bu tarihten itibaren düzenlemeye başladı.

vakıf, 2004 yılında etkinliklerinin menzilini artırarak, doğu ile batı arasındaki anlayış, diyalog ve etkileşim platformunun güçlenmesi adına yurtdışı projelerine başladı. bu doğrultuda avrupa’nın belli başlı kentlerinde festivaller düzenlendi. 2004 yılında "şimdi now" ile berlin’de başlayan ve 2005’te "şimdi stuttgart"la, 2007’de “turkey now” başlığı altında amsterdam ve rotterdam’da devam eden yolculuğun 2008’deki yeni durağı rusya ve hollanda, 2009’da ise viyana olacak. iksv ayrıca venedik bienali türkiye pavyonu’nu da 2007’den itibaren düzenlemeye başladı.

iksv 2007’de, türkiye’nin kültür ve sanat hayatının vazgeçilmez parçaları olan festivallerini, etkinliklerini ve bunların yanı sıra yepyeni girişimlerini 35. yılını kutlamanın coşkusuyla gerçekleştirdi. bu kutlamaların en büyüğü kapsamında ünlü koreograf maurice béjart 80. yaşında istanbul’a davet edildi. mevlana’nın doğumunun 800. yılı sebebiyle béjart ve grubu béjart ballet lausanne "best of béjart & rumi" adıyla özel bir gösteri sergiledi. bu anlamlı organizasyon, maurice béjart’ı ölümünden kısa bir süre önce istanbul’da ağarlamamıza vesile olmasıyla da iksv için büyük önem taşıyor.

2008 yılı ise iksv için bir dönüm noktası olacak. istanbul kültür sanat vakfı, 12 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü beyoğlu’ndaki luvr apartmanı’ndan, istanbul’un bir başka tarihi binasına; galata semtindeki deniz palas’a taşınacak.

kaynak:http://www.iksv.org/tarihce.asp?ms=1|1

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol