sistemden beslenenler sistemi sorgülayamaz

walide sultan
sisteme girinceye kadar, sistem hakkinda atip tutanlarin, sisteme girdikten sonra, adeta sistemin savunucusu durumuna gelmelerini ifade eden bir cumledir.
gazete yazarlarinin koselerini susleyen ici bos bir soylem olmaktan kurtulamayan, butun zamanlarin icinde, butun bozuk sistemler icin, yuzde yuz dogruluk onermesi veren bir kosuldur.
durulmasi gereken sorgulanacak yer, daima sistemin disidir. sistemden rahatsiz olan disari cikar, sistemi sorgulamaya oradan devam eder.
bozuk sistemin icinde kalip, sistemin hatalarini sorgulamak, etkin demokrasiyi cagristirir. etkin demokrasi uygulamasi disindaki ortamlarda, gosterilen bu kahramanca ama anlamsiz cabalar onlari, basliktaki kosuldan kurtaramaz.
murat kaner
sistemin içinde bulunmak belki bir anlamda bu sistemden beslenmek, sorgulamayı engellemez. esasında sorgulama, gelişmeyi tetikleyen bir kavramdır ve sistem yararınadır. mustafa kemal örneğin, padişah yaveriydi, osmanlı paşasıydı. bu onun sistemi sorgulamasına ve hatta yıkıp, son derece iyi niyetle yeni bir sistem kurmasına engel olmadı. buna devrimcilik diyoruz. iyi niyetin daha sonra gelen nesiller tarafından suistimal edildiğini ve bunda sorumluluğun hepimizde olduğunu da belirtmeliyiz. yapılması gereken, sorgulamaya devam etmektir. sistemler, dogma değildirler. devamlı geliştirilen organizasyondurlar. sorgulanıp geliştirilmesini ise, aklı daha iyisine basmayan ve sistemin yanlışlarından beslenen asalaklar istememektedirler.
sirinsem gunahim ne
torpil yoluyla oğlunu bir kamu kurumunda işe sokan birinin,her konuda bir akp muhalifi olmasına rağmen akp’nin dolu dizgin kadrolaşmasına sessiz kalması buna örnek olabilir.
walide sultan
hayati boyunca ataturk ilkelerinden sapmamaya ozen gostermis bir kadinin, kizini bir devlet kurumunda ise aldirmak icin, caresiz kalip, sikma bas sekline burunup akp kadin kollarina girmesi sonucunda, bunu basarmis olmasiyla ilgili yakin tarihli bir emin colasan roportajidir.
analik, kadini kadin yapan en buyuk erdemlerden birisidir. bu ugurda, bir kadin bunu yapabilmis, lakin vicdan azabi kendinde sakli kalmistir. dayanamayip islerin nasil yurudugunu anlatmak icin kendisi yazardan boyle bir roportaj talebinde bulunmustur.

dip not: sasirtici ve carpici bir roportaj degil, kaniksanmis bir gunah cikarma hikayesi olarak algilanmistir, okuyucular tarafindan.asil budur onemli olan.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol