zeytinin çekirdeğini atarken eli yumruk yapmak

sinanhalac
zeytini yersiniz ve çekirdeğini çıkarırken eli şöyle bir yuvarlar ve yuva yaparsınız çekirdek için, sonra da hafif bir tükürme hareketiyle çekirdeği bırakırsınız bu avcunuzdaki boşluğa.
walide sultan
zeytinin cekirdegini yutmak sevaptir, seklinde bir hurafe de mevcuttur, toplumumuzda. eger bir kisi olmeden once zeytin yemis, hele de cekirdegini yutmus sa, bu kisinin kesin cennete gidegine inanilir.
ozellikle, vucut isisinin, cesitli rahatsizliklardayukselmesi durumunda bu yenen cekirdek gibi, midenin ogutemeyecegi hedeler, direk apandiste gitmekte vucutta artan hararetten dolayi, bagirsak veya diger organlarin delinmesi zarar gormesi, bu sekilde onlenmektedir.
dip not: hani olur da,bu hurafeye, dogrudur belki seklinde inanma olursa, apandist patlatma sonucuna gidecek ihtimal de, goz onunde bulundurulsun diye dusunup yazilmistir.
mim efendi
çoğu kişi, yenilen bir şeyin ağızdan çıkmasına tahammül edemez. midesi bulanır. çekirdekli yiyecekler önce tümüyle ağıza atılıp daha sonra çekirdek dışarı çıkması gerekir. işte bu durumda karşınızdaki insanın ağzınızdan birşeyi çıkardığınızı görmemesi ve midesinin bulanmaması için bunu tıpkı kürdan kullanırken ağzımızı elimizle kapadığımız gibi gizleme ihtiyacı hissederiz. bunun dışında özel bir anlamı yoktur bu hareketin.

ayrıca zeytin çekirdeği midenin çok kolay öğütebildiği bir çekirdektir. allah kuranda zeytinin üzerine yemin etmektedir.

(bkz: tin suresi)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol