şah

chaconne
satrancta butun taslarin oncelikle korumasi ya da ele gecirmesi gereken en muhim tas. bir de musluman devletlerde kral manasina gelmektedir.
ithilquessir
satrancin korunmaya muhtac agir abisi. kendisi ingilizcede "king" yani kral olarak adlandirilir. kisaca tahtanin en kalibreli tasidir. oysa miyminti yapisi ve kirilgan uslubu yuzunden surekli bir yerden bir yere kacirilir, ustu ortulur, kem fillerden muhafeza edilir.

ne zamanki butun taslar degisilip piyon oyunlarina kalir tahta. o zaman sah bulur ustunluk taslayacak muhattabini. ayrica satranc tahtasindaki en yuksek boylu tastir kendisi.
schenardi
satrançta vezir askeri lider iken şah da siyasi liderdir. ve tüm siyasi liderler gibi askeri yetenekleri yoktur. ancak kendisinin yakınında ona suikast düzenleyecek birisini savuşturacak bir kılıç sallama yani her yöne birer kare ilerleyebilme yeteneğine sahiptir. geri kalan tüm taşların asli vazifesi kendi şahını yani devletini korumak ve mümkünse rakip devlet şahını da esir alarak savaşı kendi tarafının kaznamasını sağlamaktır. savaşta tüm askerler karişılıklı kırılıp döküldüğünde iş şaha kalır ve yanına kim kaldıysa onunla birlikte saldırıya girişir. bu saldırıda da şahın etkisi yalnızca bir kılıç sallamaktır bu yüzden de bu ataklarda şahın yaptığı lojistik destekten ibarettir. yoksa tek kalmış bir şah, asla bir diğer şaha üstünlük kuramaz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol