9 ışık

ankakusu
alparslan turkesin doktrini.

ozeti:

9 işık nedir?

9 işık doktrini, 1965’te cumhuriyetçi köylü millet partisi (ckmp)’nin, 1969 yılından itibaren de mhp’nin programının temelini oluşturuyor. alpaslan türkeş, 1967 ckmp büyük kongresi’nde yaptığı konuşmada, 9 işık’ın temel ilkelerini şöyle ortaya koymuştu:

"…biz ckmp olarak böyle bir milli doktrinin sahibi bulunduğumuzu iddia eden siyasi tesekkülüz. milli doktrinimizin asıl adı "dokuz isik" doktrinidir. bu görüş 9 ana ilkeye dayanmaktadir. bu ilkeler sırasıyla şunlardır:

1- milliyetçilik:
hersey türk milleti için, türk milletiyle beraber ve türk milletine göre sözler ile özetlenebilecek, türk milletine baglılık, sevgi ve türkiye devleti’ne sadakat ve hizmettir.

2- ülkücülük:
türk milletini en ileri en medeni ve en kuvvetli varlık haline getirme ülküsüdür.

3- ahlakçılık:
türk milletinin ruhuna, geleneklerine uygun ve yüksek varlığını korumayı ve geliştirmeyi öngören esaslara dayanır.

4- ilimcilik:
olaylari ve varlığı önyargılardan ve art düşüncelerden sıyrılarak ilim mantalitesiyle incelemek ve girişilecek her çeşit faaliyette ilmi önder yapma prensibidir.

5- toplumculuk:
her çeşit faaliyetin toplumun yararına olacak sekilde yürütülmesi görüşüdür. sosyal ve ekonomik olmak üzere iki ayrı bölümü kapsamaktadir. ekonomik görüş olarak mülkiyeti esas kabul eden fakat mülkiyetin millet zararına kötüye kullanılmasına karsı olan bir görüşü belirtir. karma ekonomiyi ve stratejik, ekonomik faaliyetlerin devlet kontrolünde bulunmasını öngörür. sosyal görüş olarak sosyal adalet düzeni, fırsat eşitligi, sosyal güvenlik ve sosyal yardımlaşma teskilatı kurulmasını kabul eder.

6- köycülük:
köyleri tarım kentleri halinde birleştirerek kalkınmayı öngörür. köylünün tefecilerin elinden kurtarılması ve ihtiyacı olan kredi ve diğer yardımların sağlanmasi için kooperatifleşmeyi hedef alır.

7- hürriyetçilik ve sahsiyetçilik:
birleşmiş milletler anayasası’nda yazılı bütün hürriyetlerin sağlanmasını gaye edinmiştir. insanların şahsiyet olarak geliştirilmesinin, toplumun kalkınması için yararlı bir yol olarak kabul eder.

8- gelişmecilik:
insanlar ve medeniyetler daima daha iyiyi, daha güzeli, daha mükemmeli istemek ve aramakla gelişir. elde edilenle yetinmemek ve daima daha ilerisini istemek ve bunu elde etmek için gayret göstermek şuurudur. ancak bu gayret ve çabalarda türk milletinin tarihinden milli benliğinden ve kökünden kopmadan yükselmek ve ilerlemek gayedir.

9- endüstri ve teknikçilik:
türk milletinin kalkınmasi için acele sanayileşmesi lazımdır. işte bizim milli doktrinimiz olan dokuz işık görüşümüzün esaslari bunlardır…"

http://arsiv.hurriyetim.com.tr/hur/mhp/mhp5.htm
dccl
ülkücü düşüncenin temel ilkelerini oluşturuyor olmasına rağmen ne garipdir ki pek çok ülkücünün ismini bile duymadığı bir çeşit manifesto
dccl
ülkücü düşüncenin temel ilkelerini oluşturuyor olmasına rağmen ne garipdir ki pek çok ülkücünün ismini bile duymadığı bir çeşit manifesto
dccl
ülkücü düşüncenin temel ilkelerini oluşturuyor olmasına rağmen ne garipdir ki pek çok ülkücünün ismini bile duymadığı bir çeşit manifesto

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol