tanburi cemil bey

musikizen
türk musikisi açısından önemli, belki de günümüzde halen türk müsikisine önemli derecede büyük katkı sağlayan üstad. ayrıca bir ekoldür. icra ettiği enstrümanlar arasında mızraplı tanbur, klasik kemençe, lavta, viyolonsel, (onun icad ettiği söylenilen) yaylı tanbur bulunmakta. 43 senelik ömrü hayatında, yabancı firmalar tarafından doldurulan plakları mevcuttur. bu kayıtlar, günümüzde türk musikisi açısından önemli bir yer etmekle kalmayıp, perde musikisi olan türk musikisi için rehberlik ettiği söylenebilir. bestelemiş olduğu bazı eserleri şunlardır: şedd-i araban peşrevi, ferahfeza peşrevi, muhayyer peşrevi, mahur peşrevi, hicazkâr peşrevi, kürdili hicazkâr peşrevi, ısfahan peşrevi, neva peşrevi, bestenigâr saz semaisi, suz-i dilârâ saz semaisi, ferahfeza saz semaisi, hüseynî oyun havası (çeçen kızı), nihavend sirto, nikriz sirto

bu yıl 100. vefat yılı olması münasebetiyle, aziz şenol filiz ve cemal ünlü'nün hazırladığı, 10 cd, 1 lp, 1 kitaptan oluşan "tanburi cemil bey külliyatı" kalan müzik tarafından yayınlanmıştır.
terra
ruhum bu şehirden bu devirden çok uzaktan tanburi cemil bey çalıyor eski plakta diyor yahya kemal kar musikileri şiirinde.
büyük adamdır her ikisi de. vesselam.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol