hazreti ömer

sergey
halid bin velid’i ordular baskomutanlıgından azlettıgı zaman camıde "benı neden azlettı bılemedım" deyınce bır sahabe "ya halid sen buyuk bır ınsansın ancak bu soyledıgın hazretı omere karsı bır ısyandır" demıs ve bunun uzerıne halid bin velid "basımızda omer gibi bırı oldugu surece kımse ısyan etmez" diyerek onun adaletını ve dogrulugunu anlatmıstır.
idiamin
guven timsalidir. guvenilmez olsa halife olmazdı, oyle ki peygamber bile hicretinde muminleri kendisine teslim etmistir. halifeligi doneminde islam devleti en guclu zamanlarını yasamıstır. halk refah icindedir, zekat verecek kişi bulmak bile cok zordur.
en bilinen hikayesi: devlet işleriyle ugrasırken devletin sagladıgı mumu kullanırmıs, ancak bir arkadası o sırada yanına gelirse, onunla konusurken devletin mumunu sondurup kendi parasıyla aldıgı mumu yakarmıs.
bu bile guven konusunda ne kadar hassas oldugunu gostermeye yeterlidir.
gaahl
hz ömer, (591-644).

hz. ömer, hz. muhammed’in ölümünden sonra islam toplumunun başına geçen ikinci halifedir.
hz. muhammed’in ölümünden sonra islam toplumunun basma geçen ikinci halife olan hz. ömer, hz. muhammed’in bağlı olduğu mekke’nin ku-reyş kabilesinin beni adiyy ailesindendi. babası kabileler arasındaki sorunları çözmesiyle tanınmıştı. hz. ömer de bir süre bu görevi yürüttü. cesareti ve yiğitliğiyle ün salmıştır.

fetihler sürdü. 642’de iskenderiye’yi alan mısır valisi amr îbnü’l-as birliklerini libya üzerine gönderdi. hz. ömer 644’te medine’ de, kendisinden fazla vergi alındığım öne süren iranlı bir hıristiyan köle tarafından öldürüldüğünde islam devleti ortadoğu, kuzey afrika ve batı asya’da önemli bir güç durumuna gelmişti.

hz. ömer islam tarihinde adaletiyle ün kazanmıştır. öte yandan ilk devlet örgütlenmesinin de temellerim atmış, adalet, maliye, ordu ve toprak yönetimi alanında ilk düzenle-meleri yapmış, ilk islam parasını bastırmıştır. hicret’in islam tarihinin başlangıcı olması onun zamanında kabul edilmiştir
king of swords
islam dinini kabul etmeden önceki devirde kızını diri diri toprağa gömen şahıs. hatta kızının mezarını kazarken kızı babasının sakalına düşen toprakları temizlemeye çalışmış. sonra gömdükten sonra eli dışarda kalmış, babasının parmağını dakikalarca bırakmamış. canı bedeninden ayrılınca serbest bırakmış.

bu kadar kalpsiz insandan nasıl halife olması demek, (hem hazreti ömer’in kalitesini gösterir zaten) islamiyetin insanın kalbine girdiğinde nasıl gerçek insan yaptığının normal tarihte hep görülmüş kanıtlarından biridir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol