vişne bahçesi

akhillius
anton çehov’un yazdığı oyunlardan biridir.

ilk sahne mayıs’ta, ranevskaya bahçesinde vişne ağaçları çiçek açarken başlar.

vişne bahçesi; 19. yüzyılın son on yıllarında gelişme yolunda, sanayileşmeye çalışan rusya’da geçmektedir.rusya’da o dönemde işçi sınıfı ve kapitalist sınıf belirginleşmişti.1894-1904 yıllarında çar ii. nikola rusya’nın tek hakimiydi.nikola döneminde en ufak bir muhalefet veya farklı görüşlere izin verilmiyordu.

anton çehov ii.nikola baskısı altında yazmak zorunda kalmıştır.ancak çar halkta güven uyandırılmıyordu.toplumdaki huzursuzluğu gidermek ve tepkileri yatıştırmak için reform sözleri verildi, ancak sözler yerine getirilmedi.marksizm güçlenirken tiyatroda gerçekçilik güçlenmiş, ve işçi sınıfı sahnede temsil edilmeye başlanmıştır.

vişne bahçesi anton çehov’un son önemli eseridir.

vişne bahçesi dünyanın dört bir yanında yazıldığı tarih olan 1904’ten beri defalarca sergilenmiştir.vişne bahçesi kavranması güç konusuyla, sahnelenmesi oldukça zor bir oyundur. anton çehov 44 yıllık oldukça kısa bir yaşam sürdürmüş olmasına rağmen,rusya’da toplumsal anlamda önemli ve köklü değişiklikler yaşanan bir dönemde hayatını sürdürmüştür. doğduğu dönemde halkın önemli bir bölümü tarım kölesi olarak çalışmaktaydı.çehov’un yetişme döneminde ise, sanayi gelişmeye başlamış ve kentlerde işçi sınıfı büyürken, tarımsal anlamda derebeyleri varlıklarını yitirmeye başlamıştır.burjuvazinin demokratik talepleri artmaya başlarken, aristokrasi zorbalaşmış ve yazarın ölümünden sonra 1917 ekim devrimi gerçekleşmiştir.

vişne bahçesi’nde çehov rusya’nın tarihini, basit bir hikaye görünümünde, sıradan insanların hayatlarına yansıtmıştır.çehov aynı zamanda genel kanı aksine, vişne bahçesi’ni "dramdan ziyade komedi hatta yer yer fars" olarak tanımlamıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol