devlet okulu özel okul farkı

broken
ahmet:özel okulla devlet okulu arasındaki fark ne ki?
bartucan:şimdi siz ’ali gel’yazıyosunuz ya.
ahmet:evet.
bartucan:işte biz ’ali yazıp 3434 e yolluyoz ali geliyo.
ahmet:anasını avradını!
carpediem
bazı ögretmenler tarafından ortaya atılan farktır. agızlarına pelesenk ederler "burayı özel okul mu sandınız! devlet okulu burası!". içlerinden zengin piçleri demeden de geçmezler.
ithilquessir
ikisinde de okumus bir insan olarak devlet okulundayken ozel okullardan nefret etmek ve ozel okullarda okuyanlari paranin simarttigi asagilik yaratiklar olarak gormek icin programlanmistim.

tabii ki her ozel okuldan bahsetmiyorum, ama hem son derece iyi egitim veren, hem ogrencinin okul harici yonlerini gelistirmesine firsatlar taniyan hemde 17 yasinda oturup ulas bardakci’nin nasil olduruldugunu tartisabileceginiz kantinleri olan ozel okullar vardir.

tamam icindeki cep telefonlari, makyaj malzemeleri ve spor ayakkabilari kucuk bir koyun yillik gelirinden yuksek olabilir, ama icindeki herkez de oyle degildir. gucume giden insanlarin bu tip gereksiz gosterisleri goz boyama olarak adlandirirken bir yandan da kendi gozlerini boyayip onun arkasindaki hicbir seyi gormemesidir.
cikolata
cogu ozel okul;
kar amacli acilir,
velinin borusunun oter,
simarik veletler kol gezer,
kimin babasinda daha cok para varsa o kendisini sizin patronunuz zanneder,
egitimden cok cocugun zaman gecirmesi icin gonderildigi mekanlardir-en azindan aileleri oyle dusunuyor herhalde...
iste bu nedenlerledir ki ozel okullarda egitim cok da parlak degildir.

devlet okullarinda ise;
ogretmenler devlet memurudur uc kurus paraya elalemin cocuguna niye fazladan ilgi gostersindir,
siniflar kalabaliktir,
bazi ogrencilerin yeni kalem alacak kadar parasi bile yoktur,
devletin insafina bakarlar...
iste bu nedenlerledir ki, devlet okulunda da egitim cok parlak degildir.
esrakesh
bizim zamanımızda ozel okulda musteri gozuyle bakarlardı sana, devlet okulunda ogrenci. ozel okullar ticarethaneydi ama sartlar egitim icin iyiydi. devlet okulları 2 bin ytl istemezdi o zamanlar kayıt icin. tek fark o zamanlar para da olsa, ortak amac egitimdi.

ama simdi oyle mi? aslolan para, egitim hikaye.
benduruyorumsebagitti
bilgi universitesinde okurken bu başlık altında defalarca yazmıştık.şunun imkanları iyidir,bunun imkanları kötüdür...falan diye.

oysa hayat hiç öyle değil.iyi olması için özel okul,kötü olması için devlet okulu olmasına gerek yoktur okullarımızın.

tamamen okulun yönetimi, hocaları ve tabiki olmazsa olmaz öğrencilerinin farklılığı ile bir okul ancak iyi bir okul olabilir.(elbette araç-gereç,imkanların fazlalığı vs ile)

en belirgin fark:birisinin memur mantığıyla, bir diğerinin tüccar mantığıyla yürümesidir.sonraki herşey, bu seçime bağlı olarak ortaya çıkan değişkenlerdir.

downinahole
bazı özel okullar ile bazı devlet okulları arasında pek de fark yoktur. beş para etmez özel okullar fazlasıyla mevcuttur yurdumuzda. göz boyamaya yönelik faaliyetlerden geçilmez bu okullarda. veli toplantıları 5 yıldızlı otellerde yapılır. şubat tatilinde öğrenciler uludağ a götürülür, kampa alınırlar falan. ancak iş başarıya gelince yerlerde sürünürler. öğretmenler hem öğrencilerin, hem de velilerin şamar oğlanı haline gelmiştir. çoğu özel okul, öğretmenlerinin maaşlarını bile zamanında ödeyememektedir. burada tek bir amaç vardır ki, o da okul sahibinin servetine servet katmaktır. kesinlikle bir gereklilik değildir. öğrencinin potansiyeli varsa pekala adam gibi bir devlet okulunda da kendisini çok iyi yetiştirebilir. ancak adam gibi bir devlet okulu bulmak da bayağı zahmetli bir iştir.
ahuramazda
devlet okulunda öğretmenlik yapmış birisi olarak,bu iki tür okul arasında,bilgi açısından değil,bilgiyi verme teknolojisi açısından ciddi uçurumlar olduğunu gözlemleme imkanım oldu.

bilgi sabittir,değişmez.

türkiye’deki bütün öğretmenlerin de aynı eğitimden geçtiğini kabul edersek,öğretmenin verebileceği bilgi de aşağı yukarı aynıdır.

ama bilgiyi aktarma teknolojileri arasında ciddi bir fark olunca, bir fay hattını, bir tsunami oluşumu konusunu , bilgisayarlı görsellerle, videolarla destekleyen bir öğretmenin,devlet okulunda bu imkanlardan yoksun meslekdaşına göre ne kadar daha fazla çaba harcaması gerektiği aşikardır.

ben, sınıftaki kırk öğrencinin birden dikkatini çekebilmek adına göbeğimi yırtarken, özel okulda ders veren meslekdaşım, on beş kişilik dil laboratuvarında, barkovizyon eşliğinde, hazır cd’ler ile benim kırk dakikada öğretebildiğim cümleyi,on dakikada öğretebilme imkanına sahip.

elbette,pek çok teknolojik imkana sahip devlet okulları,anadolu liseleri var ise de,ne yazık ki istisnalar kaideyi bozamıyor ve devlet okulları teknoloji destekli eğitim-öğretim konusunda,ne yazık ki,özel okullarla baş edemiyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol