benazir bhutto

firambogaz
benazir butto pakistan’ın başbakanlarından. islam dünyasının ilk ve tek kadın başbakanı. 1 aralık 1989’da güven oyu alarak başbakan oldu. 21 haziran 1953’te karaçi’de doğdu. zülfikar ali butto’nun büyük kızıdır. 1969-1973 seneleri arasında harvard üniversitesinde öğrenim gördü. sonra oxford üniversitesine girdi. bu üniversitede felsefe, siyaset bilimi ve iktisat öğrenimi görerek 1976’da tamamladı. 1977’de oxford birliğinin başkanlığına seçildi
1977’de babası zülfikar ali butto askeri bir darbe ile devrilerek idam edildi. bundan sonra siyasete karışan benazir, sık sık evinde göz hapsine alındı. 1984’te yurt dışına çıkmasına izin verilince, londra’ya gitti. londra’da siyasi faaliyetlerine devam ederek, ülkesindeki halk partisinin lideri durumuna geldi. nisan 1986’da pakistan’a döndü. 14 ağustos 1986 bağımsızlık gününde gösteri yasağını çiğneyerek bir konuşma yaptı. bir ay hapse atıldı. ziya-ül-hak’ın ağustos 1988’de bindiği uçağın sabote edilip öldürülmesi üzerine, kasım 1988’de seçim yapıldı. halk partisinin seçimi kazanmasıyla benazir 2 aralık 1988’de başbakan oldu. 1989’da başbakan olarak abd, türkiye, ingiltere ve bangladeş’e resmi ziyaretlerde bulundu. benazir, pakistan’da köklü değişikliklerden çekinerek ılımlı bir siyaset takib etti.

5 ağustos 1990 tarihinde devlet başkanı gulam ishak han tarafından başbakanlık görevinden azledildi. pakistanlı zerdar ali adlı bir iş adamı ile evli olan benazir iki çocuk anasıdır.

kırmızı bültenle aranıyordu ama buldular mı bilmiyorum.
independence
ekim 2007 de 8 senelik surgunden sonra pakistan’a geri donebilen eski pakistan ba$bakani.ulkesine doner donmez bombali bir saldiriya maruz kalmi$, taraftarlarindan 135 ki$i hayatini kaybederken kendisi yara almadan kurtulmu$tu.

bugun yeni bir saldiri oldu kendisine kar$i ve bu sefer daha onceki kadar $ansli olamadi, patlamada yaralandi ve bilinci kapali bir $ekilde ameliyata alindi.

detaylar icin.

(bkz: 27 aralik 2007 benazir butto mitinginde patlama)
sifrelikalem
olayin daha iyi algilanabilmesi icin aslinda once pakistan’in tarihine bir goz atmak gerekir.
pakistan ve hindistan ingiliz yonetimi altinda birer somurgeydiler ve iki ulke de ayni tarihte bagimsizliklarina kavusurlar.(1947)
hindistan da bugune kadar hic bir darbe olmamistir, fakat pakistan dunyada en cok darbe yapilan ulkelerden biri haline gelir.

pakistan, 1947’de bagimsizligina kavusmasindan 11 yil sonra ilk darbesini yasar bu darbe tam 13 yil surer!
13 yil sonra siviller tekrar iktidara gelir fakat sadece 6 yil iktidarda kalmayi becerebilirler!
tekrar bir darbe daha , tam 11 yil surer! (bu darbede devrilen kisi ve idam edilen kisi, benazir’in babasi "zulfikar ali butto"dur)
niyahet 1988 , benazir butto ve navaz serif iktidar!
20 ay sonra benazir butto , yeni secimlere gidilecegi gerekcesiyle devrilir!
93’de tekrar secilir 3 yil iktidarda kalabilen benazir bu sefer de kocasinin ve kendisinin adinin yolsuzluklara karismasindan dolayi devrilir!
sene 1999 bir darbe daha! darbeci bu sefer "pervez muserref"!
benazir, ulkeyi terk etmek zorunda kalir (surgun!)
yil 2007 ulke hala pervez bey’de..

60 yildir bagimsiz olan bir ulkede 32 yil askerler basta , 28 yil siviller basta!
kisacasi: idamlarin, surgunlerin, darbelerin, soysal ve siyasi dalgalanmalarin ve kavgalarin ulkesi pakistan!

-benazir’in basini ilk once kocasi yakmistir , cunku kocasi ile ulkesi arasinda bir secim yapmak zorunda birakilmistir. kocasinin yaptigi yolsuzluklar yurtdisindaki bir cok ulke tarafindan belgelerle ispat edilmistir ve benazir , kocasini secmistir.
-fakat benazir’in yolsuzluk yaptigi suclamalari hic bir zaman ispat edilememistir!
-benazir’in basini yakan ikinci kisi ise "pervez muserref(siz)" olmustur.
-pervez bey, 2002’de once; benazir’in tekrar basbakan secilmesini onlemek icin "basbakanlarin en fazla iki donem gorev yapabilecekleri" seklinde bir anayasa degisikligi yapmistir!
-fakat daha sonra ayni "pervasiz pervez bey" bu sefer 2007’de, benazir’le pakistan’a geri donmesine zemin hazirlayici muzakerelere baslamistir! boylece benazir’in 2008 ocak ayinda yapilacak olan basbakanlik secimlerine muhalefet lideri olarak katilma sansini o’na dogurmustur!
-el kaide(!)’nin savurdugu tehtitler uzerine, pervez bey, benazir’e "-hemen donme , yuksek mahkemenin seninle ilgili af istemi ile ilgili kararini bekle" der!
-fakat "pakistan’in yilmayan asi kizi benazir" pervez’i dinlemez ve doner! ( benazir’in niye pervez’i dinlemedigi yukarida yazilanlar okunduysa anlasilmistir!)
-ulkesine dondugu gun! (18 ekim 2007) bombali suikast girisimine ugrar! (oyle bir suikast girisimidir ki, 140’a yakin kisi hatayini kaybeder! 250’ye yakin kisi yaralanir! benazir, yara almadan bu suikastten kurtulur)
-bu suikast girisiminden sadece 2 ay sonra tekrar bir bombali suikast: duzenledigi secim miting’inin ardindan , zirhli aracinin acilan tavanindan cikip, halki selamlamakta olan benazir’in aracina silahli saldiri yapilir,3 kursun slklllr, kursunlardan 2’si benazir’e denk gelir, 1’i yolunu sasar.(?!)ardindan bu genc bombanin pimini cekerek kendi dahil 20’den fazla kisiyi de oldurur!

-artik saldirgan vahsiler amacina ulasmistir!
-saldiriyi ilk once el kaide ustlenir! arkasindan, taliban ve el kaide birlikte ustlenir!(pakistan boyle aciklar!)
-ustlenen ustlenee!
-pervez muserref ve pakistan’in derin iktidar’indan suhpelenen var midir?
-saldiriyi pakistan’in derin devlet’i ustlenemeyecegine gore: benazir butto faili mechul’lere karismistir!

(ben bu yaziyi yazdiktan 4 gun sonra el kaide ve taliban saldiriyi duzenleyenlerin kendileri olmadigini aciklamislardir!)

pakistan’in asla haketmedigi kadindi!
o simdi bir kahraman!
ve halklar, her zaman hak ettigi sekilde yonetilecektir!
elma sekeriiii
kitabının arka kapagından:


bhutto’nun ya$amı dramlarla doludur. general ziya ül hak tarafından 1979’da asılan pakistan’ın en etkin liderlerinden biri olan zülfikar ali bhutto’nun kızı olan benazir bhutto ülkesinin en zengin ailesi içinde yeti$mi$tir. harvard ve oxford üniversitelerinde egitim gördükten sonra babasının asılmasıyla politikaya girmi$ ve 1998 yılında ba$bakan olarak secilmi$tir. bir müslüman ülkede hükümetin ba$ına gecen en genc ve ilk kadın ba$bakan olmu$tur..

kendi ülkesinde askeri rejime kar$ı bir demokrasi mücadelesi vermi$tir...
independence
benazir bhutto, pakistan’ın politik geçmişinde önemli yere sahip politikacı, eski başbakan.



21 haziran 1953 tarihinde, pakistan’ın karachi kentinde, begum nusrat ispahani’nin ve 1971 - 1977 yılları arasında pakistan başbakanlığı görevini yapmış olan zülfikar ali bhutto’nun en büyük kızları olarak dünyaya geldi.

öğrenimine, liseyi bitirene kadar pakistan’da devam eden bhutto, yüksek öğrenim için amerika’ya gitti. 1969 yılında radcliffe college’a devam etti, daha sonra harvard üniversitesi’ne geçti ve 1973 yılında buradan mezun oldu. aynı yıl oxford üniversitesi’ne giren bhutto, uluslararası hukuk ve diplomasi eğitimini tamamladı ve 1977 yılında pakistan’a döndü.

general mohammad zia ul-haq komutasında gerçekleşen askeri darbe ile babasının iktidarı yıkıldı ve bhutto ev hapsinde tutulmaya başlandı. askeri yönetimin babasını ölüm cezasına çarptırmasının ardından, pakistan halk partisi’nin başkanlığına geçti. bhutto ailesinin trajedisi babalarının ölümüyle sonlanmadı ve 1980 yılında erkek kardeşi shahnawaz bhutto, oturduğu dairede öldürüldü. aile, bu ölümün bir cinayet olduğunda ısrar etmesine rağmen hiçbir kanıt bulunamadı. diğer erkek kardeşi murtaza bhutto da, 1996 yılında polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

1984 yılında ingiltere’ye dönen bhutto, sürgündeki partisinin liderliğini burada devam ettirdi. 10 nisan 1986 tarihinde tekrar pakistan’a geldi ve açık seçimler için ulus çapında bir kampanya başlattı.

18 aralık 1987’de, asıf ali zardari ile karachi’de evlenndi ve bu evliliğinden bilawal, bakhtawar ve aseefa adlarında üç çocuk sahibi oldu.

zia ul-hak’ın yönettiği diktatörlük rejimi, 1988 yılında geçirdiği uçak kazasında ölmesinin ardından son buldu. bhutto, ilk çocuğunun doğumundan üç ay sonra, 1 aralık 1988’de seçimleri kazandı ve ülkesinin ilk kadın müslüman başbakanı oldu.

1990 yılındaki seçimleri kaybetti ve ülkeyi kötü yönettiği suçlaması ile mahkemeye çıkarıldı. 1993 ’te seçimleri yeniden kazandı ve 1996’ya kadar görevini sürdürdü. ingiltere ve dubai’de geçirdiği sürgün yılları sırasında yolsuzlukla suçlanarak üç yıl hapse mahkum edildi. başbakan pervez müşerref’in yolsuzluk suçlarıyla ilgili çıkardığı aftan sonra, 18 ekim 2007 tarihinde ülkesine geri döndü.

bhutto, sekiz yıl süren sürgün hayatından sonra ülkesine döndü fakat aldığı ölüm tehditleri bitmek bilmedi. bu tehditlerin ardından, 136 kişinin öldürüldüğü bir suikast girişimi gerçekleşti ancak sağ kurtulmayı başardı. bhutto bu günü pakistan’ın en kara günü olarak nitelendirdi.

bhutto, seçim kampanyası için yaptığı çalışmalar sırasında, 27 aralık 2007 tarihinde gerçekleşen bir suikast sonucu hayatını kaybetti. suikastte kendisiyle birlikte 28 kişi daha öldü ve 100’den fazla kişi yaralandı.

28 aralık 2007 tarihinde yüzbinlerce kişinin katıldığı bir cenaze töreni ile, garhi khuda bakhsh ’daki aile mezarlığında toprağa verildi. ölümünün ardından başbakan pervez müşerref, eski başbakan için ülkede üç gün yas ilan etti. pakistan’ı kargaşaya sürüklleyen bu ölüm, yüzbinlerce bhutto taraftarını sokağa döktü. arabalara ve iş yerlerine yapılan saldırılarda 23 kişi hayatını kaybetti.



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol