özelleştirme rezaleti

my son is father
genelde devletci dusunce yapisinda olan yazarlarin, her ozellestirmeden sonra ihaleye fesat karistirildigi iddiasiyla kose yazilarina tasidigi baslik.
bazi ihalelerde gercekten rezalet yasnsada, her ozellesmeden sonra boyle basliklar yazilmasi gerceklikten uzaklastirildigini gosteriyor.
seyhmerat
emin colasan’in bugunku yazisinin adi, gercekten muthis bir yazi.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/3881744.asp?yazarid=5&gid=61

sevgili okuyucularim, bu iktidar elde ne varsa "ozellestirme" adi altinda satmaya basladi. satilanlarin bazilari kamu icin vazgecilmez kurumlardi.

telekom, tupras ve daha niceleri.

parayi veren dudugu caldi. bunlarin cogunu yabancilar satin aldi. dun bunlara basak sigorta eklendi.

bunu nicin yapiyorlar?.. cunku devlet butcesinde yatirim icin bir kurus para yok. ama belediyeler tam aksine, trilyonlari bol kepce savuruyor. bir suru gereksiz harcama, gereksiz is. secmene hediyeler yagiyor, partili yandaslar zengin ediliyor, hukumetten tik yok.

gozlerimizin onunde cok sayida hirsiz belediye baskani ve belediye yetkilileri turedi. milletin parasini anormal bir bicimde harciyorlar.

parasiz devlet ise hastanelere, eczanelere bile korkunc boyutlara -katrilyonlara varan- borc takmis durumda. ozellikle devlet hastaneleri tedavi yapamiyor, eczacilar devletten alacaklarini tahsil edemiyor.

utanc verici bir tablo yasiyoruz.

***

akp hukumeti en buyuk gelirini ozellestirme peskeslerinden elde ediyor. sonra propaganda baslatiliyor: "fena mi, mali sattik, devlete 3 milyar dolar kazandirdik..." oysa o malin piyasa degeri belki 6 milyar dolar.

bunun disinda, fakir fukara halkimiza katkisi olan butun kuruluslari, butun illerimizde satiyorlar. onlari yerli mali partili yandaslar kapatiyor. ornegin, koskoca balikesir seka kágit fabrikasini 900 donum arazisi, makineleri, binalari, lojmanlari ve her seyi ile iktidarin en buyuk destekcisi yeni safak gazetesi’nin sahiplerine sadece ve sadece 1 milyon 100 bin dolara sattilar.

manisa, malatya, istanbul, kars, van, erzurum... butun illerimizde buna benzer satislar yapildi. arazileri ve binalari ucuza kapatan yandaslar, satin aldiklari isletmeleri kapadi. buralari parselleniyor, uzerine apartmanlar, carsilar kuruluyor. su anda turkiye’de en kazancli islerden biri, ozellestirmeden yer kapatip imara acmak, sonra mali goturmek.

***

fakat simdi yargi devreye girdi. galataport peskesine, balikesir seka’ya ve digerlerine yargi kararlariyla dur denildi. dun ayni olay tupras’ta yasandi.

bu peskeslerin yasalara ve kamu yararina aykiri oldugu tek tek ve yargi kararlariyla belgeleniyor.

telekom araplara, dubai kuleleri dubai seyhi bilmem kime, tupras ve galataport yabancilara gitti.

ozellestirme adi altinda yapilan bu satislarin hesabi, gunu gelince yuce divan onunde verilecek. bunun baska yolu ve caresi yok.

peki bunlarin sonucu ne oluyor? elde edilen bu paralar nereye gidiyor? yatirima degil. oteki harcamalara hic degil.

eger oyle olsaydi, bugun akp hukumetinin onur ve gurur duyacagi projeleri hepimiz biliyor olacaktik. gecmisten kalan ve bunlarin bitirdigi, ya da kendi baslattiklari bir tek buyuk, onemli projeyi siz biliyor musunuz?

bildiginiz varsa bana yazin, burada aciklamak isterim.

dahasi var! turkiye’ye gelen yabanci sermaye fabrika yapiyor mu? uretim yapiyor mu? issizlige cozum buluyor mu?

hayir.

bunlar sadece telekom, tupras, erdemir gibi altin yumurtlayan, cok buyuk paralar kazanan tavuklari kapip gidiyor. hepsi hazira konuyor. ya da galataport, dubai kuleleri olayinda oldugu gibi, onlerine kamunun arazisi aciliyor, her yil durup dururken yuz milyonlarca dolar kazanc saglamalarina izin veriliyor.

neyse ki, ulkemizde namuslu, onurlu, hukuku ve yurt cikarlarini goz ardi etmeyen yargi mensuplari var. onlarin sayesinde bu olanlara dur denilebiliyor.

***

sen parasizlik nedeniyle butceden hicbir harcama yapamazsan, hastanelerini, okullarini, kamu kurumlarini felc edersen, hizmetleri durma noktasina getirirsen, muteahhitlere borc takarsan, hic kimseye odeme yapmazsan, ekonomiyi durma noktasina getirirsen, issizler ordusuna her gun binlerce yeni issizi katarsan, isyerlerinin birbiri ardina kapanmasina seyirci kalirsan, belediyelerdeki buyuk talan ve hirsizliklara goz yumarsan, butun amacin kamu kurumlarina kendi yandaslarini tikis tikis doldurmak olursa, gariban emeklinin cebine bile elini hic utanmadan atarsan, devletin ve milletin malini mulkunu kendi adamlarina ve yabancilara ozellestirme adi altinda peskes cekersen, sonuc elbette budur.

guzel gidis bu gidis, eger sonu gelirse!

sonu yuce divan onunde gelecek. tek tek yargilanip hesap verecekler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol