hüseyin mumcu

ilean
1924 yilinda bursa’da dogan mumcu, guzel sanatlar akademisi’nde ogrenim gordu. 1947-1952 yillari arasinda babiali’de "mumcu" imzasiyla basta mizah dergisi olmak uzere cesitli dergilerde karikatur sanatcisi ve illustrator olarak calisan mumcu, turkiye’nin cok partili hayata gecis yillarinda "mizah" dergisinde yayinlanan, koy ve koylulerin sorunlarini dile getiren karikaturleriyle un kazandi. bu donemde mizah dergisi’nde 150’den fazla karikaturu yayinlanan mumcu, karikaturleriyle donemin basbakani adnan menderes’ten de ovguler aldi.

devlet tiyatrolari’na 1951 yilinda sahne ressami olarak giren mumcu, 1990 yilinda emekli oluncaya kadar dekor ve kostum tasarimciliginin yani sira sanat teknik mudurlugu gorevinde de bulundu. devlet tiyatrolari’nda sanat teknik mudurlugu gorevinden emekli olan huseyin mumcu, 400’den fazla oyunun kostum ve dekor tasarimini yapmisti.

"istanbul efendisi" ve "kesanli ali destani" gibi unlu oyunlarin da giysi ve kostum tasarimina imza atan mumcu, en son konya devlet tiyatrosu’nun sahneledigi, ferhan sensoy’un "soyut padisah" adli oyununun giysi ve dekor tasarimini ustlenmisti.
sanat yasami suresince dort kez, sanat kurumu’nun "en iyi dekorator" odulunu alan mumcu, 26 mart 2002’de oldu.

http://www.kimkimdir.gen.tr/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol