ludwig wittgenstein

louandreassalome
(1889-1951)en büyük hayali her şeyi en büyük kesinlikle ifade edebilecek mükemmel bir matık dili kurmak olan filozof.1921’de yayımlanan tractatus logico philosophicus adlı eserinde bütün felsefe sorunlarını çözdüğünü iddia etmiş kişi.

wittgenstein dünyanın basit olgulardan oluştuğunu iddia etti.bu basit olgular atomlara benzetilerek,onun görüşüne mantıksal atomculuk dendi.dil ancak,ya olguları betimlemek ya da mantık tümceleri kurmak için kullanılabilirdi.dilin bunlar dışındaki hiçbir kulanımı anlamlı olamazdı.dolayısıyla bütün etik ve metafizik ifadeler saçmaydı.

birçok felsefeciye göre wittgenstein’ı anladıysanız felsefeyi bırakmanız gerekir.
hamartyl
" bir insan kilitli olmayan ama içe açılan bir kapıyı sürekli itiyor çekmek aklına gelmiyorsa o insan kilitli demektir. "
wigwam
felsefesinin iki dönemi vardır. ilk döneminde tractatus logico philosophicus u yazmıştır. kitabının son ve an can alıcı cümlesi:"üzerine konuşulamayan üzerine susmalı"dır. bu döneminden sonra dağa çıkıp,inzivaya çekilmiştir. 16 yıl sonra geri dönerek felsefe sorunları adlı eserini yazmıştır. bu eserinde ilk dönemini eleştirip,kendi düşüncelerini çürütmüştür. ilk döneminde metafizik alanı yok sayarken,ikinci dönemde görece kabul etmiştir. wittgenstein yahudidir. ve çocukluk döneminin adolf hitler’le aynı sıralarda geçtiği söylenir. hatta hitler’in yahudi düşmanlığının temelinde wittgenstein olduğunu iddia edenler mevcuttur.
elifielifine
ludwig josef johann wittgenstein, (d. 26 nisan 1889 – ö. 29 nisan 1951). avusturya doğumlu filozof, matematikçi.
mantık ve dil felsefesi konularında yaptığı çalışmalarla modern felsefeye önemli katkılarda bulunmuştur. 20. yüzyılın en önemli filozoflarından sayılır.

"dilimin sınırları, dünyamın sınırları demektir."

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol